Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ile Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 9 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilen Şırnak’ın Cizre ilçesini ziyaret etti. Cem Özdemir, “Kimin elinde tetik varsa elini tetikten çeksin. Lütfen silahları susturalım. Müzakerelere tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki ona niyet edin” dedi.

Heyet, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mithat Sancar ile birlikte Cizre ziyaretinin ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’e makamında ziyarette bulundu.

Ziyaretin ardından çıkışta Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ile Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Cizre’de yaşanan olaylar ile ilgili ve silahların susması için ortak bir basın açıklaması yaptı.

Cizre’deki yaşanan olayları yerinde görmek için burada olduklarını belirten Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bayram kutsal bir bayramdır. Bu bayramda silahlar sussun. Kimin elinde tetik varsa elini tetikten çeksin. Lütfen silahları susturalım. Müzakereleri tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki ona niyet edin” dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı olarak bu seçimlerde Türkiye’de ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları bir oy hakkını kullanmaya davet eden Özdemir şunları söyledi:

“Türkiye’de bize en yakın olan HDP’ye oy vermelerini davet ediyoruz. Almanya’da farklı şehirlerde toplantılar düzenleyeceğiz. İkimizin dünyaya bakış açımız parti olarak birbirine çok yakınız. Barışa inanıyoruz. Şiddetin bir çözüm aracı olmadığına inanıyoruz. 21. yüzyılda ancak ve ancak insanlar müzakere ederek, bir araya gelerek sorunları çözeceğine inanıyoruz. Bunun da ancak mecliste olduğuna inanıyoruz.

Hiçbir ırk birinden üstün değildir. Hiçbir din diğerinden üstün değildir. Hepimiz aynı eşit yaratıldık. Dolayısı ile bütün mesleklere bütün ırklara, bütün dinlere aynı gözle yaklaşıyoruz. Sürdürülebilir dünyaya inanıyoruz.

Çağımızda ormanları yok etmek, barajlar inşa etmek, nükleer santraller kurmak sadece bizim kuşağımızda değil bizden sonra gelecek olanlara büyük zarar verecektir. Bu ziyaretimizin ana sebebi Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren bütün kesimlere dayanışma içerisinde olmaktır. Siz sadece parti olarak değil.

Türkiye’deki tüm kesimleri, basın dahil olmak üzere Hürriyet’e yapılan çirkin saldırılar. Ondan ötürü yarın Hürriyet gazetesini ziyaret edeceğiz. Bütün bu arkadaşların yanındayız. Oradaki o zihniyet bize hiç yabancı gelmedi. O yüz ifadesi, gördüğümüz yüz ifadesi 90’lı yıllarda yine Almanya’da bazı Türk evleri kundaklanınca yine aynı yüz ifadesini gördük. Irkçılar dünyanın her yerinde eşittir. Birbirine benzer. Onlara karşı her zaman ortak mücadele etmemiz gerekir.

Oradaki olan bitenleri yerinde görme fırsatı bulduk. Şunu aslında gördük. Savaşla bu sorun asla bitmeyecektir. Ve asla bitmesi mümkün değildir. Orada genç kuşaklar kaybedilmemelidir. Bir baba olarak şunu söylemek istiyorum. O gencecik çocukları gördük. O acıları yaşamış insanları gördük. Onlara başsağlığı diledik.

Türkiye’de kim olursa olsun ister asker olsun ister sivil olsun. Kim olursa olsun, kim acı çekiyorsa o acı bizim acımızdır. Onlara başsağlığı diliyorum. Ama bir an önce silahlar sussun.

Hele Kurban Bayramı yaklaştığı bir dönemde bizim davetiyemiz Almanya’da yaşayan bir siyasetçi olarak lütfen bu bayramı değerlendirin. Bayram kutsal bir bayramdır. Bu bayramda silahlar sussun. Kimin elinde tetik varsa elini tetikten çeksin. Lütfen silahları susturalım. Müzakerelere tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki ona niyet edin. Mademki bir güven bunalımı var, o zaman üçüncü tarafları davet edelim. İki tarafın da güvendiği insanlar vardır. Avrupa’da yaşayan insanları, oradaki hükümetlere bir görev düşüyorsa eminim ki onlar da elinden ne gelirse yaparlar. Sırf sizler Türkiye’de değil Avrupa’da yaşayan insanlar güçlü bir Türkiye istiyor.” (imc tv)