15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Meclis özel oturumunda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un, Tayyip Erdoğan’ın 17-25 Aralık soruşturması sürecinde başbakanken söylediği “Ne istediler de vermedik” sözlerini hatırlatmasına, AK Parti’den tepkiler sürüyor.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu konuşma yeni bir safhaya geçtiğimizi gösteriyor. Şaşırtma siyasetine başladılar. Böyle bir günde cumhurbaşkanımızı hedef almak sabotajdır” dedi.

Çelik’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

‘YENİ BİR SAFHAYA GEÇİLDİ’

Maalesef dün mecliste FETÖ’nün lanetlenmesi gereken bir günde CHP sözcüsü çıkmış, cumhurbaşkanımızı hedef alan son derece talihsiz ve ahlak dışı bir konuşma yapmıştır. Bu konuşma yeni bir safhaya geçtiğimizi gösteriyor. Çok uzun zamandır bir itibarsızlaştırma siyaseti gidenler görünüyor ki bir şaşırtma siyasetine başlamışlardır. Böyle bir günde Türkiye’nin Cumhurbaşkanını hedef almak siyasi sabotajdır. CHP’nin temel siyasi anlayışı budur, katille kurban arasında yer değiştirme siyasetidir. Dün o konuşmayı yapan şahsın da belli bir zaman diliminde ziyaret ettiğine dair haberler var.

‘MARMARİS’İ YARGI VESAYETİYLE SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR’

 CHP Genel Başkanı çıkmış dün, ‘Yürekli bir savcı yok mu, bu yürekli bir savcı Sayın Cumhurbaşkanını çağırmayacak mı?’ diyor. Marmaris’te Cumhurbaşkanımıza yapılmak isteneni (suikast girişimi iddiası), yargı vesayeti yoluyla devam ettirmeye çalışıyor. Bu utanç verici bir şeydir. Hem de bunu 15 Temmuz’un yıl dönümünde yapıyor. Yargıya çağrı yaparak, bir yargı vesayeti oluşturmaya çalışıyorlar.

‘İYİ NİYETLİ SÖYLENMİYOR’

Diyorlar ki FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıkarılsın. Çıkarılsın. Meclis’in her araştırması kıymetlidir ama Kılıçdaroğlu’nun bunu iyi niyetle söylemediği bellidir. MİT TIR’ları hadisesine kimler destek vermiştir. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız öldürülmek istenirken, tanklar çekilip yol vererek oradan geçmesi mümkün olmuştur. Kimseyi suçlamıyoruz ama herkesin önünde hesap vermesi gereken kişinin millete verecek bir sözü yok mudur? Siyasi muhasebe yapılacaksa herkesin kendisinden başlaması gerekir. FETÖ borsasından bahsediyor bugün… Bir yerde FETÖ borsası varsa açık bir şekilde ortaya konuşsun hep birlikte üzerine gidelim.

‘FETÖ ÖRGÜTLENMESİ AK PARTİ DÖNEMİNDE BAŞLAMADI’

Sanki bu kadrolaşma AK Parti döneminde başlamıştır. Orgeneraller var atılan, bir orgeneral kaç yılda yetişiyor. 15 Temmuz’un ruhunu sabote edecek bir faaliyete girdiler.

‘OHAL’E İHTİYAÇ DUYULDU’

 20 Temmuz’a (OHAL) darbe diyorlar. Bu ihtiyaç duyulmuştur. Eleştirileri olabilir, yanlış yapılan varsa düzeltilecektir. Siyasi eleştiriyle, siyasi sabotaj arasında fark vardır.

‘MEŞRUİYETİ YOK’

 FETÖ’nün tavrını siyaset diliyle sürdüren bir tutumun hiçbir şekilde meşruiyeti yoktur. Darbeye karşı çıkıyorlar bu iyi bir şey çünkü ömürlerini 1960 darbesini meşrulaştırmaya adadılar. Şimdi bütün darbelere karşı çıkıyorlar.

‘İHVAN HASSASİYETİ’

İhvan ya da başka bir grup demokratik yollarla iktidara gelmişse onları savunuruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti kanunları içerisinde kurulmuş bir siyasi kadroyuz. Mısır’da İhvan konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti Venezuela’da Maduro hükümeti konusunda gösteriyoruz.

‘AB’NİN YAPTIRIM KARARI’

Avrupa Birliği’nin bu davranışları bölünmeyi derinleştirmekten başka sonuç doğurmayacaktır. Bu yaptırımların Türkiye’ye hiçbir etkisi olmayacaktır. Kıbrıs konusunda da AB tarafsız olma vasfını kaybetmiştir. Rum kesiminin Avrupa’nın şımarık çocuğu olarak korunması durumunda Türkiye’nin yapacağı şey çıkarlarını koruma konusunda vites yükseltmek olacaktır.

‘ERDOĞAN-ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ’

Mehmet Şimşek değerli bir arkadaşımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın kime randevu verip vermediğini biz bilemeyiz. Onu özel kalemi bilecektir. Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşmenin içeriğini bilemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanının geniş yelpazede bizimle görev yapan arkadaşlarla görüştüğünü biliyorum ama kiminle görüştüğünü Sayın Cumhurbaşkanımızın Özel Kalemi tarafından bilinir.