AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından sonra açıklama yaptı.

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin öldürülmesiyle ilgili konuşan Ömer Çelik, “Türkiye ABD ile yüksek bir koordinasyon içerisinde olmuştur. TSK gerekli koordinasyonu sağlamıştır. ABD uçakları Fırat Kalkanı Harekat bölgesinden uçuş yaptı. DEAŞ liderinin öldürülmesi terörle mücadele noktasında bir dönüm noktasıdır. Bir terör örgütünün liderinin öldürülmesi söz konusuyken, bir başka terör örgütünün sözde liderinin ABD’ye davet edilmesinin terörle mücadele konusunda ne kadar büyük bir çelişki oluşturduğunun altını çiziyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE, KİMSENİN MÜLTECİ KAMPI DEĞİL’

“Barış Pınarı başladığında herkes DEAŞ’la mücadeleyi zaafa uğratacağını iddia ediyordu” diyen Çelik, şöyle devam etti:

“Barış Pınarı Harekatı’ndan çok kısa bir zaman sonra DEAŞ liderinin bertaraf edilmesi mümkün olmuştur. PYD/YPG terör örgütü madem bu kadar istihbarata sahipti, istihbaratı kendilerinin verdiğini iddia ediyor peki neden Barış Pınarı Harekatı’ndan önce bu olmadı? Barış Pınarı operasyonu tam tersine DEAŞ’la mücadelenin güçlendiği net bir şekilde görülmektedir. Tüm terör örgütleriyle mücadele, herkesin ilkeli bir şekilde hepsine karşı aynı tavrı almasıyla mümkündür. DEAŞ’a karşı yapılan neyse PYD/YPG ve PKK’ya karşı da aynısının yapılması gerekir. DEAŞ terör örgütü ülkemize saldırı yaptığında bize dayanışma mesajı yayınlayanların, PKK/YPG/PYD saldırdığında göstermemesi büyük bir ilkesizliktir.”

Suriye’de kurulacak güvenli bölgeye mültecilerin dönüşüyle ilgili tartışmalara değinen Ömer Çelik, “Biz geri göndermeme ilkesine insani sebeplerle yaklaşan bir ülkeyiz. Bu konuda en çok konuşan AB bu meselede en çok sınıfta kalmış mekanizmanın başında gelmektedir. Birkaç kuruş yardım yaparak Türkiye’yi mülteci kampı bir memleket olarak görmemelidir. Türkiye, kimsenin mülteci kampı değildir” ifadelerini kullandı.

‘SİLAHLARIN TOPLANMASI ABD SORUMLULUĞUNDA’

Af Örgütü’nü raporunu eleştiren Çelik, "Af Örgütü raporu ile Türkiye’nin hakkaniyetinin hedef alınmasını eleştiriyoruz. Bu teşkilat muhatap olduğumuz, zaman zaman kendileriyle görüştüğümüz teşkilattır. Geri göndermeme ilkesine bağlı olarak şüphe içerisinde bir davranış içerisinde olmamalıdırlar. Bu raporlar yazılırken bizimle de istişare halinde olurlarsa kendilerinin doğru bilgiye ulaşması için elimizden geleni yaparız” dedi.

Türkiye ve ABD arasındaki Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili anlaşmayı hatırlatan Çelik, “Ağır silahların ve bütün silahların toplanması meselesi ABD’nin sorumluluğundadır. Bizim tespitlerimize göre 30 bin TIR ve 4 bin 500 uçakla NATO ülkesi tarafından terör örgütüne verilmiştir. Bu konuda takibimiz sürüyor. Bugün de bir bilgi alışverişi mekanizması toplantısı olacaktı” diye konuştu.

‘CHP’Lİ VEKİLLERİN TWEET’LERİ ÇARPITMA ÖRNEĞİ’ 

CHP’nin Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Nevşehir’de yapmak istediği yürüyüşün yasaklanmasıyla ilgili soruya Ömer Çelik, “29 Ekim’de bütün illerde kutlamalar yapılacaktır. Bu konuda CHP’li vekillerin attığı tweet’ler çarpıtmanın örnekleridir. Alternatif törenler tertip ederek ortak duyguyu zedelememek gerekir. Valilerimizin kendi illeriyle ilgili olarak alternatif kutlamalara izin verip vermemesi o ilgili illerle bir durumdur” yanıtını verdi.

‘3600 EK GÖSTERGEDE YAKLAŞIMIMIZ POZİTİF’

“3600 ek gösterge konusu ile ilgili yaklaşımımız pozitif bir yaklaşımdır” diyen Çelik, “Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız çalışıyorlar. Ekonomik disiplin içerisinde uygun bir takvime yerleştirilmesi ve meslekler arası dengeler de gözetilerek yapılmasıdır” şeklinde konuştu.