Ağırlıklı olarak Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin kurduğu Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi.

Programda konuşan ÇDP Genel Başkanı Kenan Kaplan, Çerkeslerin yok sayılmasının kendilerini parti kurmaya yönelttiğini söyledi.

Kaplan, Türkiye'de etnik kimlik sorunlarının indirgemeci bir tutumla ele alındığını da savunarak,"Demokratik açılım süreçleri Türkiye halklarında ve farklı toplumsal kesimlerde bir hareketlilik ve umut yarattı. Ancak kısa süre sonra anlaşıldı ki; bu süreç Alevi-Sünni, Kürt-Türk ekseninde kurgulanmış bir süreçti ve içinde Çerkesler ve diğer halklar yoktu. Demokratik paketler peş peşe geliyor ancak Aleviler ve Kürtler dışında hiçbir unsur yer almıyor," dedi.

Çerkeslerin ancak siyasallaşarak kimlik bilincinin oluşabileceğini söyleyen Kaplan, “Çünkü Çerkes sorunu siyasi bir sorundu. Taleplerimiz de siyasi taleplerdi. Çoğulcu Demokrasi Hareketi bir yıllık çalışma ve istişare süreci sonunda, Çerkeslerin varlık mücadelesinin ancak siyasi bir örgütlenmeyle, tabanın siyasallaştırılarak, kimlik bilinci oluşturulmasıyla hedefine ulaşabileceğini gördü. Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin kurulmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.