Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya’nın Ankara’daki ortak basın toplantısına, Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi damga vurdu.

Laya Ayasofya’nın ‘insanlığın ortak mirasının bir parçası olarak kalmasının ve ruhunun muhafaza edilmesinin kendileri için önemli olduğunu’ söylerken, tercümede ‘ortak ev’ ifadesi geçince Çavuşoğlu tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı araya girerek, ‘ortak ev’ tamlamasına karşı çıktı. Çavuşoğlu, “Ayasofya camidir, 1453’ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı” dedi.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Selanik kentindeki bayrak yakma görüntüleri hakkında da, “Yunanistan’ın tepkisini anlamak mümkün değil, bayrak indirme, Türk bayrağını yakma, böyle aciz davranışlar onlara yakışır. Biz Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, Yunanları denize döktükten sonra, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların bayrağına saygı gösterdik” dedi.

Dışişleri Bakanı, Ayasofya’nın dünya kültür mirası olarak tüm özelliklerinin korunacağını da vurguladı. Çavuşoğlu, “Ayasofya dünya kültür miras listesinde. Bu özelliğinin korunması yönündeki düşünce ve tavsiyeleri saygı ile karşılıyoruz. Esasen biz de Ayasofya Camii’nin bu özelliklerinin korunmasını istiyoruz. UNESCO ile diyalog içerisindeyiz. Namaz sırasında ikonalar perdelenebilir. Namaz saatleri dışında açık olacak. Her farklı inanç sahibi gelip ziyaret edebilecek” dedi.