Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve ABD öncülüğünde İsviçre’nin Lozan kentinde bugün yapılan ‘Suriye’ konulu toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

​Toplantıdan, "Kesin sonuç çıkmadı" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "Halep'ten El-Nusra teröristlerinin bir an evvel temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgede özellikle muhalefetin de El-Nusra'dan ayrılması gerekiyor" dedi.

ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Irak, Katar, Ürdün ve Mısır dışişleri bakanlarının katıldığı görüşme sona erdi.

Suriye’de geçen ay ilan edilen ateşkes kısa bir süre sonra bozulmuştu.

Lozan’da, Suriye’de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ve krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedefleniyordu.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, ateşkeste uzlaşma sağlanmasının zaten beklenmediğini ifade ederek, “Kesin sonuç çıkmadı ama insani yardım konusunda görüş birliği var. ‘Ateşkes mi önce olsun El Nusra mı önce terk etsin?’ konusunda da farklı görüşler oldu” dedi.

“El Nusra Halep’ten derhal ayrılmalı” çağrısında bulunan Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

"Acilen insanı yardımların Halep'e ulaştırılması gerekiyor. Hiç ayrım yapmaksızın çünkü hepsi insan. Siyasi, ideolojik, mezhepsel ayrımcılık gerçekten insanı bir durum değildir. Hiç ayrım yapmadan herkese yardımlar ulaştırılsın. Bizim burada bir önerimiz oldu. Burada uluslararası bir konvoy oluşturulsun. Farklı ülkelerin bayraklarıyla ve TIR'larıyla insani yardımları ulaştıralım.

Hem bu sembolik olur hem de bu konvoylara müdahale de olmaz hangi taraftan olursa olsun. Maalesef bayramda dahi insani yardım götüren BM TIR'ları vuruldu. Dört tane şoför öldürüldü. Yirmiye yakın TIR maalesef havadan vuruldu. Bunların da önüne geçmemiz lazım. Bazı kuşkuları ortadan kaldırmak için de tüm ülke genelinde ateşkesin sağlanması lazım.

Tabi bu arada DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle de mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Şu anda Minbiç Cebinde o bölgede bizim Özgür Suriye Ordusuyla birlikte -onlara destek veriyoruz- DEAŞ'a karşı ilerlemeler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde daha da çok bölge DEAŞ'tan temizlenecek. alep'ten El-Nusra teröristlerinin bir an evvel temizlenmesi gerekiyor.

Bu bölgede özellikle muhalefetin de El-Nusra'dan ayrılması gerekiyor. İşte burada önce El-Nusra ayrılsın sonra ateşkes sağlansın ya da önce ateşkes sağlansın ki bu ortam yaratılsın, muhalefet kendisini El-Nusra'dan ayırsın ve El-Nusra ve diğer teröristler varsa bölgeyi terk etsin konusunda farklı görüşler oldu.

Böyle bir toplantı olduğu aman herkes oraya gözünü dikiyor ve beklenti içine giriyor. O beklentilerin tabi boşa çıkması anlamında söylüyorsanız, maalesef öyle. Neticede bugün burada bir karar alınıp, uygulanması yönünde bir kararlılık tam olarak ortaya çıkmadı. Uzmanlarımız görüşmeye devam edecek.

LAVROV: İLGİNÇ TEKLİFLER DEĞERLENDİRDİK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Lozan’daki Suriye toplantısında çeşitli ‘ilginç teklifleri’ değerlendirdiklerini ve yakın gelecekte temaslara devam edileceğini söyledi.