Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı bilgilendirme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, "YPG, Menbiç çekilmezse biz vuracağımızı söyledik" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ABD'li askerler YPG ile PKK'nın hiçbir farkının olmadığını söylemişlerdi. ABD'nin bizi hedef alan terör örgütüyle işbirliğini sürdürmesini istemeyiz. YPG ile bu operasyonları yapmak Suriye'nin geleceğini riske atmak demektir. Bir terör kantonunun oluşmasını sağlamak demektir. Böylesi bir yanlıştan ABD'nin bir an önce dönmesi gerekmektedir. Burası ABD'nin toprakları değil. ABD askerleriyle biz niye karşı karşıya gelelim?

YPG buradan (Menbiç) çekilmezse biz vuracağımızı söyledik. Özel kuvvetler olarak sadece ABD, Türkiye değil havadan nasıl destek vereceğimizi görüşüyoruz. CIA'nın ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un Türkiye'ye gelmesinin sebebi buydu. Zamanında eski Başkan Barack Obama'yı yanlış yönlendiren askerlerin bugün Başkan Donald Trump'ı da yanlış yönlendirmesini istemiyoruz. Bizim düşüncemiz nettir.

ABD ile bu düşüncelerimizi her fırsatta paylaştık. Taviz vermemiz söz konusu değil. Biz ABD ve Rusya'yla her gün görüşüyoruz. Rakka operasyonu dahil burada neler yapılacağını görüşüyoruz. 10 Mart'ta biliyorsunuz Rusya'ya gidiyoruz. Lavrov'la süreci koordine ediyoruz.

Peşmerge'ye Suriye'de görev verilecek anlayışı doğru değildir. Önümüzdeki süreçte DEAŞ'a karşı işbirliğimiz devam edecek. Herkesin görüşlerine saygımız var. Diplomaside kurallar vardır. Kendi anayasaları çerçevesinde bir federal yapı kurulduysa, özellkle PKK'ya karşı Irak'taki en önemli müttefikimiz şu andaki yönetimdir.

PKK'ya yönelik ortak adımlarımız olacak. Irak anayasası çerçevesinde kurulmuş ve Irak bayrağıyla beraber daha önceki ziyaretlerde de bayrak koyulmuştur. Burada hiç kimseye pozitif ayrımcılık yoktur. 'Olmasın' görüşüne saygı duyabiliriz ama bu konuyu başka yerlere çekmek, ya biz ya onlar demek doğru değildir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, El Bab'tan sonra düzenlenmesi planlanan Münbiç operasyonuna ilişkin olarak, "Daha önce de söylemiştik. Eğer YPG buradan çıkmazsa vururuz" dedi. (Kaynak: Sputnik)