ABD'nin Türkiye'yi güvenlik açısından 3'üncü kategori riskli ülkeler arasına dahil etmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalarda bulundu.

"Türkiye, ABD'den daha az güvenli bir ülke değildir. Hatta Türkiye, ABD'den çok daha güvenli bir ülkedir" diyen Çavuşoğlu, "(ABD'nin) Son seyahat uyarısı gibi, bir müttefike ve olgunluğa yakışmayan gereksiz tavırlarla uğraşmamamız lazım" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD, yurtdışına gitmeyi planlayan vatandaşları için yeni uygulamaya koyduğu seyahat danışma dizininde, Türkiye’yi Sudan ve Venezuela gibi güvenlik açısından 3’üncü kategori riskli ülkeler arasında göstermiş ve Türkiye’ye gideceklere “Yeniden düşünün” uyarısını yapmıştı. Bu yeni planın Washington’da açıklamasının hemen ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve Ankara’nın rahatsızlığı iletilmişti.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE SEYAHAT UYARISI

ABD'nin Türkiye'yi güvenlik açısından 3'üncü kategori riskli ülkeler arasına dahil etmesinin ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı da ABD'ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi.

Uyarıda, "vatandaşlardan seyahat planlarını gözden geçirmelerini ya da seyahat etmeleri durumunda tedbirli olmalarını" istendi.

Türkiye’nin ABD’ye yönelik seyahat uyarısını güncellemesine gerekçe olarak son dönem ABD'de artan terör ve şiddet saldırıları ile resmi görevle seyahat eden Türk vatandaşlarına yönelik "keyfi tutuklamalar" gösterildi.

"ABD'deki terörizm ya da aşırı sağcı ırkçı eylemlere örnek teşkil ettiği" uyarısı yapılarak Türk vatandaşlarından dikkatli olmaları istendi.