Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

25 Eylül’de yüzde 92 oranında ‘evet’ çıkan bağımsızlık referandumunu tanımadıklarını yineleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Bağdat yönetimini muhatap alacağını söyledi.

Çavuoğlu, “Irak’taki referandum sonuç itibariyle geçersizdir. O referandum Irak Anayasası’na da aykırıdır. Bugüne kadar yaptığımız tüm dostane uyarıları dinlemeyen bir yönetimin biz artık bu saatten sonra muhatap almıyoruz. Ama görevinin başında süresi belli olmayan bir başkanlığı yürütmek için, görevinin başında kalabilmek için esasen bölgenin geleceğini ve Kürt kardeşlerimizin geleceğini riske atan bir yönetim var. Bizim muhatabımız Bağdat yönetimidir” ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin hırsları uğruna referanduma gittiğini öne süren Çavuşoğlu, “Nerden nasıl tehditler geleceğini, bizden Türkiye’den gelen tehditler değil, başka yerlerden nasıl tehdit geleceğini tek tek baş başa görüşmem de Barzani’ye anlattım. Öyle görünüyor ki bu hırs aklın önüne geçiyor. Mevki makam hırsı, rant hırsı ama bu işlerin böyle olmayacağını da görmeleri gerekiyor ve görecekledir” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2017-2018 akademik yılı açılış törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Irak’taki referandum sonuç itibariyle geçersizdir. O referandum Irak Anayasası’na da aykırıdır. Bugüne kadar yaptığımız tüm dostane uyarıları dinlemeyen bir yönetimin biz artık bu saatten sonra muhatap almıyoruz. Kürt kardeşlerimizi demiyorum, bir yönetimi diyorum. Biz bugüne kadar Saddam döneminde de oradaki Kürt kardeşlerimize hep sahip çıktık. Esasen ben İdlib’e gittiğim zaman oradaki Kürt kardeşlerimizin çoğu da bu referandumu istemiyor. Ama görevinin başında süresi belli olmayan bir başkanlığı yürütmek için, görevinin başında kalabilmek için esasen bölgenin geleceğini ve Kürt kardeşlerimizin geleceğini riske atan bir yönetim var. Bizim muhatabımız Bağdat yönetimidir ve onlardan gelen talepleri de dikkate alarak Milli Güvenlik Kurulumuz, Bakanlar Kurulumuzun aldığı kararlar var. Bu kararlarımızı da aşama aşama uygulayacağız.

Henüz geç değil, bu vahim hatadan geri dönmeleri gerekiyor. Kendilerine izah ettik, bu yöntemle Kürt kardeşlerimizin, oradaki vatandaşların hakkını alacağız diye düşünüyorsanız tam tersi onların güvenliğini ve geleceğini riske atıyorsunuz. Ve nerden nasıl tehditler geleceğini, bizden Türkiye’den gelen tehditler değil, başka yerlerden nasıl tehdit geleceğini tek tek baş başa görüşmem de Barzani’ye anlattım. Öyle görünüyor ki bu hırs aklın önüne geçiyor. Mevki makam hırsı, rant hırsı ama bu işlerin böyle olmayacağını da görmeleri gerekiyor ve görecekledir”