TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Paris'te düzenlediği ortak basın toplantısındaki 'Barış Pınarı Harekatı' ile ilgili sözlerine tepki gösterdi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:''Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini ve oradaki mevcut durumu 5 gün içinde BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden ikisi ABD ve Rusya vardığımız mutabakatlarla kabul etmişti. Dolayısıyla Macron bu konularda yaşadığı hayal kırıklığı sebebiyle, burada bölücü bir terör devleti, bakın Kürt devleti demiyorum, kurmak istiyordu. Bizim Barış Pınarı harekatımız bunların hayallerini suya düşürdü. O hayal kırıklığıyla her gün ne dediğini bilmeyen bir görüntü var Paris'te maalesef."

“(Çeşitli toplantılarda) Macron'un sözlerine gerekli cevapları verdik. Bu anlamda söylediği sözün bana göre bir karşılığı yok. Neticede biz burada terörle mücadele ediyoruz. O, terör örgütünün hamisi zaten, Elysse’de (Sarayı) sürekli ağırlıyor. Benim müttefikim terör örgütü diyorsa ona da vereceğimiz cevap var. Ama Macron unutmasın, Merkel'in de söylediği gibi Türkiye bir NATO müttefekidir. Müttefiklerinin yanında dursun… Herkes Macron’un bu açıklamalarını eleştirdi.”

“Macron bu yalpalamalarla Avrupa'nın lideri olamaz. Şu anda Avrupa'da bir boşluk var, lideri ben olayım diye çabalıyor ama bu suni bir davranış, böyle suni ve boyunu aşan söylemlerle ya da eylemlerle olmaz.''

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bugün yaptığı ortak basın açıklamasında Türkiye'nin ‘Barış Pınarı Harekatı'na’ ilişkin, "Müttefikimiz Türkiye'nin güvenlik kaygılarının son derece farkındayım. Çok sayıda terör saldırılarına maruz kaldılar. Ama hem IŞİD karşıtı koalisyon için tehdit oluşturan bir askeri harekat yapıp hem de birlik ve destek beklenemez" diye konuşmuştu.