Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Artık uluslararası soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz" diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye'nin sergilediği tavrı, Türkiye'nin stratejisini ve bugüne kadar bizim bu konuda şeffaf bir süreç yürüttüğümüzü tüm dünya söylüyor. Bizi hiç sevmeyen ülkeler bile. Biz bu süreci uluslararası toplumla sürekli şeffaf bir şekilde de götürüyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk başlarda 'Şimdilik biz Suudi Arabistan'la bir çalışma grubu kurduk. Şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz.' dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz. Ne olursa olsun biz bu cinayetin tüm yönleriyle açıklığa kavuşması için ne gerekiyorsa yapacağız, ne gerekiyorsa. Öyle kapatmaya çalışma, anlaşmaya çalışma... Olmaz. Olur mu öyle şey? Bu bir can. Bir gazeteci olması tabii ki birçok kişi ya da kuruluşlar açısından önemli ama her şeyden önce bir can ve vahşice işlenen bir cinayet. İstihbaratlar var, onlar delil toplar. Şu anda mahkemenin elinde. İstihbarat birimlerimiz ve diğer güvenlik güçlerimiz, İçişlerimiz dahil toplanan deliller, görmek isteyenlere biz gösterdik. Türkiye herhangi bir blöf yok diyor, Türkiye elinde ne var uluslararası toplumla paylaşmamız lazım."

ABD ile ilişkileri, NATO üyeliğini ve AB’ye üyelik sürecini stratejik dış politika meseleleri olarak sıralayan Çavuşoğlu, Washington–Ankara hattındaki gerilimli süreç içinse özetle şunları anlattı:

“ABD’yle hepimizin bildiği bazı zorluk ve sorunlar yaşadık. PYD/YPG’ye destek, FETÖ ve Brunson davası başta olmak üzere önemli konuları ABD’yle yapıcı bir çerçevede görüşmeye gayret ettik. Yakın dönemde ilişkilerimizde yaşadığımız gerilimli süreçlerde biz ABD’li muhataplarımıza tehdit dili ve yaptırımlarla bir sonuç alamayacaklarını, aramızdaki sorunların çözümünün tek yolunun yapıcı diyalog ve diplomasiden geçtiğini her vesileyle dile getirdik, getiriyoruz. Brunson davası ve Bakanlarımıza uygulanan yaptırımlar konusunu geride bırakmakla birlikte, ülkemiz bakımından ABD’deki FETÖ varlığı ve faaliyetleri ile ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği desteği sürdürmesi ilişkilerimizi gölgeleyen temel unsurlar olmaya devam etmektedir. Münbiç Yol Haritası konusunda vardığımız mutabakatı ve bazı FETÖ iltisaklı kuruluşlarla ilgili olarak ABD makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu gelişmeler olarak değerlendirmekle birlikte yeterli görmüyoruz. ABD ile ilişkilerimizi 2019 yılında normal seyrine döndürmek iradesine sahibiz. Yapıcı tutumumuz karşılık gördüğü ölçüde ilerleme kaydedeceğiz.”