İtalya’da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açlık grevindeyken gözaltına alınarak tutuklanan eğitimciler Gülmen ve Özakça’ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Terörle mücadele ile demokrasinin ayrılması gerektiğini savunan Çavuşoğlu, “Sizin bahsettiğiniz, açlık grevini başlatan kişi DHKP-C terör örgütü üyesidir" iddiasında bulunarak, "Terör örgütlerine üye olan ve aktif destek veren kimse karşılığını bulmalıdır. İfade özgürlüğüyle bir ilgisi yoktur bunun. Bu kişileri masum olarak göstermek doğru değildir” dedi.

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de gerçekleştirilen tutuklamalara kendisinin ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değil, yargının karar verdiğini öne sürdü

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile ihraç edilen eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ile Semih Özakça, işimi geri istiyorum talebiyle başlattıkları açlık grevi 76 gündür devam ediyor. Gülmen ve Özakça, geçtiğimiz günlerde evlerine yapılan polis baskınında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA

 “Gelin Türkiye'ye, detaylı bilgileri sizlere gösterelim ve durumu anlayın” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, Kanun hükmünde kararname (KHK) ile işten atılan ve işlerine geri dönme talebiyle 76 günlük açlık grevinin ardından tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya dair bir soruya da şöyle karşılık verdi:

“Sizin bahsettiğiniz, açlık grevini başlatan kişi DHKP-C terör örgütü üyesidir. DHKP-C de PKK ile birlikte terör faaliyetlerini sürdürmektedir. Terör örgütlerine üye olan ve aktif destek veren kimse karşılığını bulmalıdır. İfade özgürlüğüyle bir ilgisi yoktur bunun. Bu kişileri masum kişiler olarak göstermek doğru değildir. Siz ne bilgi istiyorsanız biz size sunarız, bizim gizlimiz saklımız yoktur.”

Demokratikleşme ve reformun, öncelikleri olduğunu öne süren Çavuşoğlu, “Şimdi referandumdan sonra yeni dönemde yine reform, yine dönüşüm, yine gelişim olacaktır. Ama iki şeyi ayıralım: terörle mücadele ve demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü. Bunları çok iyi bir şekilde ayırdığımız zaman ne bizde sorun kalır, ne de dışarıdan bakıldığında. Biz bu konularda samimiyiz ve adımlar atmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.