Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD merkezli Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) video-konferansla düzenlediği panelde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-ABD ilişkilerinde iniş ve çıkışların her zaman söz konusu olduğunu dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, ancak korona virüsü (Covid-19) salgını sürecinin iki ülke arasındaki ilişkilere “yeni bir boyut eklediğini” belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın salgının başından beri yakın diyalog içinde bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin ABD’ye tıbbi yardımlarının ülkede çok olumlu yankılandığını ve gerçek müttefikliğin ne demek olduğu konusunda önemli bir gösterge olduğunu” söyledi.

‘ABD’NİN YPG İLE ANGAJMANINDAN RAHATSIZIZ’

ABD’nin Suriye’de YPG’ye destek vermesi nedeniyle ABD ve Türkiye arasında Suriye’de görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumun diğer bölgesel konularda söz konusu olmadığını aktardı.

Türkiye ile ABD’nin Irak politikasının yakın olduğunu ve NATO şemsiyesi altında Irak güçlerinin eğitilmesi konusunda birlikte çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, “ABD’nin Suriye’de YPG ile angajmanından son derece rahatsızız. Burada özellikle de Suriye’nin bölünmesine yönelik bu tür faaliyetlerin durdurulması gerekiyor. İlişkilerimizi gölgeleyen en önemli sorunlardan bir tanesi de budur” dedi.

‘İDLİB HAREKATINDA EN GÜÇLÜ DESTEĞİ ABD’DEN GÖRDÜK’

“Son zamanlarda özellikle de geçen seneye göre aramızda bir yumuşama söz konusu olduğunu söyleyebiliriz” diyen Çavuşoğlu, “İdlib harekatımızdan sonra en güçlü desteği Amerika’dan gördük. Avrupalı müttefiklerimizden sözlü destek gördük ama somut hiçbir destek göremedik” ifadelerini kullandı.

ABD’nin son zamanlarda Libya konusunda daha aktif olmaya başladığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye ve ABD olarak birlikte çalışmamızı önerdi. Sayın Trump da buna olumlu baktı ve bizim düzeyimizde yani dışişleri, savunma bakanları düzeyinde, istihbaratlar düzeyinde birlikte çalışma talimatı aldık. Şimdi teknik düzeyde arkadaşlarımız görüşüyor. Burada ortak hareket etmemiz, bölgenin istikrarı ve Libya’nın geleceği bakımından da önemlidir.”