Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le birlikte düzenlediği ortak basın açıklamasında bulundu.

İran ile korona virüsü salgını nedeniyle durdurulan karşılıklı uçuşların 1 Ağustos’ta başlayacağını duyuran Çavuşoğlu Rusya bugün yapılacağı açıklanan ancak son anda ertelenen Libya görüşmesi ile ilgili de, “Rusya ile farklı taraflarda olduğumuz açık. Ateşkes konusunda kriz çıktı yorumları yapılmasın. Görüşmenin ertelenmesi kararını birlikte aldık” dedi.

Çavuşoğlu açıklamasında, “İki ülke ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldık. Bir İran ziyaretimiz vardı sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde pandemi sebebiyle bunu ertelemek zorunda kalmıştık. İran ile sınırları açtık, 1 Ağustos’ta uçuşlar başlıyor. Bu ziyareti en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Özellikle Astana formatında dönem başkanlığı İran’da idi bu zirvenin de gerçekleştirilmesine çalışacağız. İnşallah İran’da gerçekleştireceğiz. Astana ve Soçi için çaba harcıyoruz” dedi.

Zarif de şunları söyledi: “İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Biz her zaman diyalog içerisinde olmalıyız. Diplomatik taşınmazlarla ilgili bir anlaşma imzaladık. Bu konu ile ilgili vatandaşlarımıza inşallah yakın zamanda yardımcı olacağız. Türkiye’ye doğalgaz akışı yeniden başlayacak. Suriye’de kalıcı barış için önce sanal ortamda ardından İran’da bir toplantı düzenleyeceğiz.”

‘RUSYA İLE LİBYA KRİZİ YOK’

Bakan Çavuşoğlu, bugün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la yapılması planlanan Libya zirvesinin neden ertelendiği ile ilgili soruya ise, “Temel prensipler konusunda görüş ayrılığımız yok. Hafter kaybetmeye başlayınca “ülke egemenliğine el koydum” dedi. Libya’da kalıcı bir süreç için Rusya ile tekrar konuşmalı ve ortak bir belgeyi açıklamalıyız. Dün Lavrov ile iki telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Libya görüşmesinin ertelenmesinin başka yere çekilmesine gerek yok. Rusya ile farklı taraflarda olduğumuz açık ama kriz yok. Ateşkes konusunda kriz çıktı yorumları yapılmasın. Görüşmenin ertelenmesi kararını birlikte aldık” yanıtını verdi.