BM, son 10 günde Myanmar'dan kaçan 123 bin Rohinga mültecinin Bangladeş'e sığındığını açıkladı. Çavuşoğlu, Müslüman Rohingaların durumunu görüşmek üzere çarşamba günü Bangladeş'e gidiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), krizin başladığı 25 Ağustos'tan bu yana şiddetten kaçan 123 bin Rohinga mültecinin Bangladeş'e sığındığını açıkladı.

UNHCR Sözcüsü Vivian Tan yaptığı açıklamada, pazartesi günü açıklanan 87 bin mülteci sayısını güncellediklerini ve yeni istatistiğin yardım görevlilerinin son sayımları sonucunda ortaya çıktığını kaydetti.

Tan, "Rakamlar kaygı verici ve hızlı bir şekilde yükselişte" ifadesini kullanırken, Mülteciler Yüksek Komiserliği kapasitelerinin aşıldığını ve yeni gelen binlerce mülteciye sığınacak bir yer tesis etmekte sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Yardım görevlilerinin ifadelerine göre birçok mülteci acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bangladeşli insan hakları savunucusu Nur Khan Liton'un ifadesine göre "Göçmenler mülteci kamplarında, yollarda, okul bahçelerinde ve açık alanlarda kalıyor. Yeni yerleşim birimleri açmak için ağaçlar kesiliyor, akut gıda ve su krizi yaşanıyor".

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'daki Rohinga Müslümanlarının durumu görüşmek üzere çarşamba akşamı Bangladeş'e gidecek. Çavuşoğlu'nun Cox Bazar kentinde Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kamplarını ziyaret etmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığı'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile telefonda görüştü. Anadolu Ajansı'nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Erdoğan, Türkiye'nin Rohinga Müslümanları ile ilgili kaygılarını iletti ve mevcut krizin nasıl çözümlenebileceği ve bölge halkına insani yardımların ulaştırılması konularında görüş alışverişinde bulundu.

Erdoğan ayrıca Türkiye'nin sorunun çözümüne yönelik çabaları desteklediğini ve bu süreçte orantısız güç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.