Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

YPG'nin kontrolünde olan Afrin bölgesinden Türkiye'ye yönelik tacizler yapıldığını öne süren Çavuşoğlu, "Girmemiz için önemli kriter tehdit mi değil mi önemli olan. O bölgeden bize tacizler geliyor, istediğimiz zaman müdahale ederiz, ansızın gireriz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Pentagon’a söz geçiremediğini savunan Çavuşoğlu, Trump’ın YPG’ye silah vermeme konusunda Türkiye’ye söz verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Trump'ın verdiği söz bundan sonra YPG'ye silah verilmemesiyle ilgiliydi bunu net söyledi telefonu kapatmadan önce teyit etti. Bu saçmalığın çok daha önceden bitmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanın sözü Pentagon'a geçmiyorsa bu ABD'nin iç meselesi olmakla birlikte bizi de ilgilendirir. İnşallah sözünü tutar” ifadelerini kullandı.

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle:

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Dün Sayın Cumhurbaşkanımızla Putin baş başa görüşmeler yaptı. Siyasi süreç bundan sonra atılacak adımlar Astana süreci. İkili ilişkileri başta Türk Akımı S-400 gibi ticaretle ilgili konuları da değerlendirme fırsatı bulduk.

‘AFRİN'DEN TÜRKİYE'YE YÖNELİK TEHDİTLER VE SALDIRILAR GELİYOR’

Bizim Afrin'e girmemiz için orada birisinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Afrin'den Türkiye'ye yönelik tehditler ve saldırılar geliyor. Biz buraya istediğimiz zaman teknik planlamalar ne zaman yapılırsa müdahale ederiz ansızın da girebiliriz. Bize tehdit olursa hedefimiz rejim de olur. Şu anda böyle bir tehdit söz konusu değil. Şu andaki tehdit terör örgütünden geliyor PYD/YPG'den geliyor. Böyle bir operasyon yapıldığı zaman önceden bilgilendirme yapılır.

‘YPG, KÜRTLERİN ÇOK AZ BİR KISMINI TEMSİL EDER’

YPG, Kürtlerin çok az bir kısmını temsil eder. Suriye topraklarının yüzde 20'sini YPG yönettiği halde Kürtler buraya dönemiyor. YPG etnik temizlik yapmıştır. Herkesin elindeki tapuları, evleri, arazileri aldı ve resmi belgeleri yaktı.

'LİSTEYİ RUSYA'YA VERDİK'

(Suriye Ulusal Kongresi için) Biz Kürt kardeşlerimize karşı değiliz onların yanındayız. YPG'nin burada olmasına İran da karşı. Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya'ya verdik.

'ESAD'LA İLGİLİ TUTUMUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK'

(Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye ve Mısır ziyareti) Bize yönelik bir mesaj değil. Rejim ve muhalif grupların bir uzlaşmaya varması önemli. Esad olacak mı olmayacak mı? Biz Esad'ın Suriye'yi birleştiremeyeceğini düşünüyoruz. Esad'lı bir geçiş hükümetinde Suriye'nin gerçek anlamda seçime hazırlanamayacağını da düşünüyoruz.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NIN YARINKİ KUDÜS TOPLANTISI

(İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yarınki Kudüs toplantısı) Birleşik Arap Emirliklerinden dışişleri bakanı katılıyor. Henüz Suudi Arabistan'da kimin katılacağı belirtilmedi bugün belli olur. Katılım olup olmayacağını bilmediğimiz bir kaç ülke var. Mısır dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor. Suudi Arabistan'dan net bir bilgi yok. Ama bugün belli olur katılıp katılmayacakları. Neden böyle bir şey yaptı? Konuştuğumuz Amerikalılar bile cevap veremiyorlar. Süper güç böyle adaletsizlik yapmakla olmaz. Bu politikalarla sizi kimse takmaz şimdi takmadığı gibi. Yarınki zirvede güçlü mesaj vereceğiz. Arap dünyasından tepkiler geldi bazı ülkelerden az geldi. Görülüyor ki bazı ülkeler bu kararı alan ülkeden fazla çekiniyor. İslam dünyasından bazı ülkeler görüyoruz ki bir korku içinde. Korkunun ecele faydası var mı? Kimden korkuyorsunuz neden korkuyorsunuz?

‘ABD'NİN ALDIĞI BU KARAR GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE REDDEDİLECEK’

Yaptırıma karşıyız. Oraya yaptırım, buraya yaptırım… Filistin'in tanınması için çağrıda bulunacak. ABD'nin aldığı bu karar güçlü bir şekilde reddedilecek yok sayılacak. ABD gibi bir ülkenin bu duruma düşmemesi gerekiyordu. ABD'ye hangi yaptırımı uygulayacaksınız? ABD'nin bu yanlıştan geri dönmesini bekleyeceğiz. Bu karar yok hükmünde sayılacak. Biz Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu tanıyoruz. 1967 öncesi sınırlar. Bu elbette yarınki metinde de olacak.

İSRAİL YÖNETİMİ FİLİSTİNLİLERE ZULMEDİYOR’

Biz ilişkileri normalleştirirken İsrail bize 'Bundan sonraki süreçte İsrail'i eleştirecek misiniz?' diye soru sordu. Eğer İsrail Filistinlilere saldırırsa topraklarını işgal ederse Filistin topraklarını çalarsa biz eleştiririz dedik. Bizim eleştirimizin düzeyi İsrail'in saldırganlığının düzeyi ile orantılı olur dedik. Amerika'nın aldığı kararın İsrail'e de bir faydası yok. Bölgede gerginliğe yol açmıştır adeta kışkırtıcı bir adım olmuştur. Biz bunu kabul edemeyiz. Şu andaki İsrail yönetimi bunun üzerine atlıyor. Şu anda İsrail yönetimi Filistinlilere zulmediyor.

ABD İLE İLİŞKİLER VE PENTAGON'UN AÇIKLAMASI

Biz DEAŞ'a karşı operasyonlarda terör örgütü ile işbirliği yapılmasına ve silah verilmesine karşıyız. Kilis'te 20'den fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Trump'ın verdiği söz bundan sonra YPG'ye silah verilmemesiyle ilgiliydi bunu net söyledi telefonu kapatmadan önce teyit etti. Bu saçmalığın çok daha önceden bitmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanın sözü Pentagon'a geçmiyorsa bu ABD'nin iç meselesi olmakla birlikte bizi de ilgilendirir. İnşallah sözünü tutar.

Siyasi bir anlamı yok. Tillerson'a (ABD Dışişleri Bakanı) da sordum atamaları yapıyor musun diye yeni birkaç tane atama yapmış. Beyaz Saray'da ve Washington'da atamalarla ilgili makaleler çıktı bir boşluk durağanlık var. Kendi iç meselesi ama büyükelçinin şu anda atanmaması bize yönelik bir sorun değil. Yargı bağımsızlığı diyorlar ya ben öyle düşünmüyorum. Bir yerel personelin tutuklanmasından sonra Amerika bu adımları attı. Bir kişinin gözaltına alınmasından sonra bu adımları atıyorsunuz ama siz bizde darbe yapanı evinizde tutuyorsunuz o zaman bizim hangi adımları atmamız gerekiyor. Bu kişi sizin için neden bu kadar önemli? İstanbul'daki Metin Topuz neden önemli? Çünkü FETÖ ile tüm temasları bu kişi yürütmüş yapmış.

BAŞİKA'DAKİ TÜRK ASKERİ VARLIĞI

Başika Kampı şu anda gündemde değil. Konuyu dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşacağız. Kampın amacı DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğitmek. Bizim oradaki amacımız Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek değil DAEŞ'e karşı mücadele.

IRAK  VE DSG ARASINDAKİ SINIR GÜVENLİĞİ ANLŞAMASI

YPG ile ortak karar niçin aldılar onu bilemiyoruz kendileriyle görüşeceğiz. DAEŞ şehirlerden kaçınca kırsala gitti. YPG'den Irak'ın da rahatsız olduğunu çok iyi biliyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) İLE İLİŞKİLER

Mali yardımları, 100 milyon dolar yardımı askıya aldık. 100 milyon dolarla mı bizi tehdit ediyorsunuz? Siz önce Suriyeliler için verdiğiniz sözü tutun. 3 milyar euronun sadece 800-900 milyon avrosunu verdiniz şu ana kadar. O sözünü bile tutmamışsın. Ben sözümü tutmuşum, Suriyelilere bakmaya da devam ediyorum. 100 milyon avroyla mı beni tehdit ediyorsun? Bunlar ucuz politika. AB ve AB üyesi birçok ülke bu popülizme yenik düşmüştür. 100 milyon doları versen ne olur vermesen ne olur? Bununla mı korkutuyorsun? Bunu yaparak mı Türkiye'yi terbiye edeceksin? Artık AB'nin itibarı kalmamıştır kendi içinde de itibarı kalmamıştır. Tehditle yaptırımlarla böyle bir netice alamazsın. Yaptırım uyguluyorsun Rusya'ya ne netice alıyorsun? AB'nin dengeli olması gerekiyor çifte standarttan ve iki yüzlülükten uzak olması gerekiyor. Üyelik için başvurduğumuz bir ülkenin kötü olmasını niye isteyelim? Avrupa'nın kötülüğünü niye isteyelim? Dik durduğumuz zaman da bizden hazetmiyorlar.

LOZAN TARTIŞMASI

Bizim Yunanistan'ın toprak bütünlüğü ile ilgili bir sorunumuz yok. Hala anlaşamadığımız adalar var. Burada birçok sözleşme yenilenmiştir hiçbir anlaşma yenilenemez diye bir anlaşma yok. Revize de edilebilir. Mesela serbest ticaret anlaşması 20 sene önce imzalanmış bugünü karşılamıyor. Mesela Türk ismini Batı Trakya Türkleri kullanamıyor. Lozan'da uygulanamayan şeyler de var. Tüm bunların gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor Cumhurbaşkanımız.

(Kaynak: NTV)