Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalar yapan Pompeo, "Rahip (Andrew) Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Mike Pompeo ayrıca, görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini, Suriye'deki sorunlar konusunda iş birliğini ve Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler'in öncülük ettiği barış sürecini destekleme konusunu görüştüklerini belirtti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Türkiye'nin ABD'den iadesini talep ettiği 84 kişilik  "FETÖ"cü listesini Pompeo ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a teslim ettiğini söyledi.

"SUUDİ İLE İLİŞKİLERİMİZİN BOZULMASINI İSTEMEYİZ"

Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye'nin pozisyonunun net olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması konusunda ısrarcı olduğunu ve ABD'ye de bu şekilde iletildiğini belirtti. Çavuşoğlu, "Talimatın kimden alındığının açığa çıkmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Kaşıkçı olayını "aydınlatılması gereken bir cinayet" olarak gördüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bunu siyasi bir konu olarak görmediğini belirterek, "Kaşıkçı cinayetinden dolayı birçok ülke Suudi Arabistan'la ilişkilerini bozmak istemiyor, biz de istemeyiz; fakat cinayet aydınlatılmalı" dedi.

Suriye konusuna da değinen Bakan Çavuşoğlu, Münbiç yol haritasının diğer bölgelere de uygulanması için Türkiye ve ABD ekiplerinin önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini söyledi.