Önceki gün hayatını kaybeden, Türkiye sosyalist hareketinin ve Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Canip Yıldırım bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Yıldırım’ın cenazesi bugün Kocatepe Camii’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da twitter hesabından "Doksan yıllık Amed çınarı Apè Canîp Yıldırım'ı ardılı Tahir Elçi'nin ardından yolculadık. Rahmetle, minnetle" diye yazdı:

Eski TİP üyelerinden, Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden biri olan ve 49’lar davasının sanıklarından 90 yaşındaki Canip Yıldırım Ankara’da salı günü kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde önceki gün rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti.

CANİP YILDIRIM KİMDİR?

Yıldırım, 1925 yılında Diyarbakır Lice’de doğdu, 1944’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı ve ardından eğitimini tamamlamak için Paris’e gitti.

Türkiye’ye döndüğünde Diyarbakır’da avukatlığa başladı.

1950’lerin ikinci yarısında DP’de ayrılmalar başlayınca Hürriyet Partisi’nin Diyarbakır İl Yönetimi’nde yer aldı.

Canip Yıldırım bir taraftan da bir grup Kürt aydını ile birlikte aydınlanma faaliyetleri yürüttü.

Diyarbakır’da çıkarılan ve Kürt aydınlarının buluşma noktası haline gelen İleri Yurt gazetesini çıkaranlar arasında yer aldı. Ayrıca gazetede yazı işleri müdürlüğü yaptı.

Canip Yıldırım dergide çıkan “Qimil” şiiri nedeniyle açılan 49’lar Davası’nda yargılanan isimlerden biridir.

27 Mayıs darbe sürecinde tutuklanan Yıldırım, Diyarbakır’dan İstanbul’a Harbiye hücrelerine oradan da Ankara Cezaevi’ne gönderilir.

Canip Yıldırım, cezaevi sonrası Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluş sürecine katılır, 12 Mart darbesinde de yeniden tutuklanır ancak 74’teki “Ecevit affı” ile tahliye edilir.

Yıldırım daha sonra oluşan Kürt hareketi siyasi partilerinde de (DEP, HEP, HADEP, DTP, BDP) ön saflarda yerini almıştır. (Demokrat Haber)