Resmi Gazete'de son yayımlanan kararlara göre 13 ülkeye yeni büyükelçi atandı. Azerbaycan Büyükelçiliğine eski AK Parti Milletvekili Cahit Bağcı getirildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı’nın yetiştirdiği 40’dan fazla deneyimli büyükelçinin görev verilmeden yıllardır Ankara’da bekletildiğini belirterek, “Büyükelçilik çok müstesna bir unvandır. Devleti, bayrağı temsil eden önemli bir makamdır. Kâtiplikten başlarsınız, ataşelik, konsolosluk, maslahatgüzarlık ve büyükelçiliğe uzanan meşakkatli ve uzun bir yol. Yıllarca bu meslekte Büyükelçi olabilmek için özveriyle çalışıp çabalayan diplomatlarımız görev beklerken onların yerine dışarıdan eski milletvekilleri, saray bürokratları büyükelçi yapılıyor. Büyükelçilik makamlarının AKP’li vekillerin emeklilik projesine dönüştürülmesi bu ülkeye yapılan en büyük yanlıştır” dedi.

YURTDIŞINDAKİ BÜYÜKELÇİLERİN 25’İ SİYASİ ATAMA

Çakırözer şu anda Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerinde büyükelçi olarak görev yapan isimlerden 25’inin kurum dışından siyasi atama olduğunu açıkladı. Çakırözer, “Bakü ile birlikte toplam sayı 25’i buldu. Çoğu ya eski AKP milletvekili ya Saray bürokratı. Büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamalar hem Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte hem de Türkiye’nin dış politikadaki itibarını zedelemektedir” dedi.

Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne de yine kariyer diplomatı Mustafa Pulat’ın büyükelçi olarak gönderilmesine karar verilmiş, agremanı alınmış ama son dakikada Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarına adı karışan eski bakan Egemen Bağış’ı Prag Büyükelçisi atamıştı.