Suriye, Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazarak, “terörle mücadele” yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Suriye ayrıca, Türkiye’yi, “yerinden edilen Suriyelilerin ticaretini yapmakla” suçladı.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) birer mektup yolladı.

BMGK’ya seslenen Suriye, Konsey’in “terörle mücadeleye ilişkin aldığı kararların ciddi ve dürüst bir şekilde hayata geçirilmesinin önemine” dikkat çekti.

“4,5 yılı aşkın bir zamandır Suriye’yi devlet ve halk olarak hedef alan terörün, vahşet ve barbarlığında daha önce benzeri görülmemiş bir safhaya ulaştığını” belirten Caferi, belli başlı devletler tarafından desteklendiklerini öne sürdüğü örgütlerin son olarak Halep, İdlib ve Şam’da yerleşim alanlarındaki sivillere füze attığını hatırlattı.

Caferi, BM’ye üye ülkelerin BM kararlarına bağlı kalmamaları nedeniyle, “terörün daha geniş bölgelere yayıldığını ve daha çok masum insanın canına kıydığını” söyledi.

‘ERDOĞAN REJİMİ SALDIRILARI DURDURMALI’

Ankara hükümeti ve Erdoğan’ın Suriye’deki terörü desteklediğini savunan Caferi, Türkiye’nin çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler aracılığıyla ticaret yapmaya son vermesi gerektiğini ifade etti.

“Erdoğan ve rejimi aynı zamanda Türkiye toprakları üzerinden başka devletlerin Suriye ve halkına karşı düşmanca icraatlar yürütmesine yardımcı oluyor” diyerek ABD’ye işaret eden Caferi; AKP’nin, ticaretini yapmak ve siyasi çıkarlar elde etmek amacıyla Türkiye’de bulunan tehcir edilmiş Suriyelileri Avrupa’ya doğru sürüklediğini öne sürdü.

Caferi, “Erdoğan aklı sıra tehcir edilmiş Suriyelileri Avrupa’ya göçe itmekle Avrupa ve ABD’nin onun Suriye’ye ilişkin taleplerine boyun eğeceğini, sınırda kurmaya çalıştığı ‘tampon bölgeyi’ onaylayacaklarını sanıyor” dedi. (soL)