Sebahat Tuncel, 'Türkiye’de herkesin siyaset hakkı olmalıdır. Türkiye’de gerçekten Kürt sorunu çözüldüğünde Öcalan da siyaset yapma hakkını kazanacaktır' dedi.

TBMM’de gazetecilerin Abdullah Öcalan’a siyaset yolunun açılabileceği tartışmalarına ilişkin sorularına cevap veren HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Aslında demokratikleşme paketine bir bütün olarak bakmak gerekir. AK Parti hükümeti bunu büyük bir başarı olarak sundu ama genel olarak baktığınızda Türkiye’de sorunları çözmeye muktedir bir paket değil. Aslında özgürlükleri kısıtlayan noktada başka sorun alanları oluşturuyor. Hem Siyasi Partiler Yasası’nda yapılan değişiklikler hem de diğer alanda yapılan değişikliklere baktığınızda Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek bir noktada. Nefret suçlarına ilişkin düzenleme sınırlı, genel seçimlere girip yüzde 3 oy alan siyasi partilere Hazine yardımı verebiliyor. Onun yanında keşke seçim barajını da yüzde 3’e indirebilselerdi daha iyi olabilirdi. Siyaset yasaklarının kaldırılması bugün kamuoyunda Abdullah Öcalan’a siyaset yolunun açılması üzerinden değerlendirildi. Bu aslında Türkiye’nin düşünce mantığı ile alakalı bir durum.

Gerçekten Kürt sorunu çözülecekse, Kürt halkının hak ve özgürlükleri kazanılacaksa, Kürtler yeni bir anayasa ile yeni yasalarla yeni bir başlangıç yapacaklarsa o zaman siyaset yasağı diye bir şey değerlendirilemez. Abdullah Öcalan bundan faydalanacak gibi bir yaklaşım kabul edilebilir bir nokta değil. Türkiye’de herkesin siyaset hakkı olmalıdır. Bu alanı genişletmek Türkiye demokrasisi açısından önemlidir. Türkiye’de gerçekten Kürt sorunu çözüldüğünde Öcalan’da siyaset yapma hakkını kazanacaktır. Önemli olan bu kısıtlı durumun ortadan kalkmasıdır. Bu koşulda siyaset yapma hakkı bile olsa, Kürt sorunu çözülmeden, ‘dağdakiler gelecek siyaset yapacak, Abdullah Öcalan gelecek siyaset yapacak’ tartışması anlamlı bir tartışma değil. Aksine burada şu tartışmayı yürütmek lazım; Türkiye’nin temel meselelerinin çözülmesi konusunda daha etkin bir rol almak gerekir. Türkiye’de bütün yasalar ‘Öcalan faydalanacak’ diye engelleniyor. Bunu daha geniş kapsamda değerlendirmek daha doğru olur” diye konuştu.