AKP Genel Merkezi tarafından Türkiye genelindeki 17 ilde aynı anda düzenlenen "Başkanlık Sistemi" toplantısı, İzmir'de de yapıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Crowne Plaza Otel'de düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu toplantıda, Türkiye'de anayasa tartışmalarının bitmediğini, anayasanın bir tarafında "yetkiyi kullanan askeri, sivil bürokrasi ve yargının" bulunduğunu, diğer tarafında ise "sorumluluğu üstlenen ve hesabı veren hükümetin" olduğunu dile getirdi.

'ANAYASA KOMİSYONU'NDA VATANDAŞLIK TANIMI HİÇ KONUŞULMADI'

Demokrasinin vazgeçilmez unsurunun millet iradesi olduğunu söyleyen Kuzu, anayasa çalışmaları konusunda komisyonda 30-40 madde üzerinde anlaştıklarını, vatandaşlık tanımı gibi konuları hiç konuşmadıklarını anlattı.

'ÇALIŞMA SÜRECİ KÖTÜ YA DA İYİ GİTMİYOR'

Kuzu, şöyle konuştu:

"Çalışma süreci kötü gidiyor desem doğru olmaz, iyi gidiyor desem o da doğru olmaz. Nisan ayı sonunu beklememiz gerekiyor. AK Parti olarak kaygımız var. Yeni anayasa nasıl olacak? Bu anayasa yamalı bohçaya dönmüş. Parlamenter model hastalıklı bir sistem, hayır getirmiyor. İyi bir hükümet modelinin çıkmasını arzu ediyoruz."

'BAŞKANLIK SİSTEMİ BENİM RÜYAM'

"Başkanlık sistemi benim rüyam. 'Burhan Kuzu hazırlıyor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olacak' ifadesi doğru değil. Cumhurbaşkanı olacağı konusunda bir tereddüt yok, o tamam da 'Burhan Kuzu hazırlıyor' demek yanlış. Demirel ve Özal için de aynı şeyi söylüyorlardı. Bu mantık, mantık değil. Bir sistem iyi ise biri ile başlayacağız. Tecrübeli bir politikacı. Başkanlık sisteminde devam etmiş olur, tesadüf de olsa iyi olur."

Parlamenter sistemin sürmesi halinde AKP'nin "yüzde 10 seçim barajı" ile oynamayı düşünmediğini ifade eden Kuzu, parlamenter sistemin "yasama organının zayıf kalmasına" neden olduğunu savundu.

Kuzu, "Bu modelde kuvvetler ayrılığı yok. Yasama oldukça zayıf. Sebebi de yürütme organının parlamento içinden çıkması. Bunun içinden bir hükümet kuruyorsunuz. Başbakan, bakanlar arkadaşlarınız. Aynı seçim bölgesinde çalışmışız. Böyle olduğunda kuvvetler ayrılığı nasıl olacak? Parayı ayarlayan da harcayan da hükümet. Meclise düşen kanunları geçirmek" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNDE SEÇİM SÜRESİ 4-5 YIL OLACAK"

Kuzu, "Başkanlık modeli gelirse diktatörlük gelir" anlayışının doğru olmadığını belirterek, "Benim Başbakanım, ABD Başkanı'ndan 10 kat yetkilidir. Tek kişinin yönetime meyili var ise parlamenter modelin unsurları çok müsait" diye konuştu.

Başkanlık sistemine sol kesim, medya ve küçük partilerin karşı çıktığını anlatan Burhan Kuzu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 61 parti var. Genel başkan olup ne yapacaksın, hanıma hava mı atacaksın? Nesli tükenen hayvanlar var, git onların neslini çoğalt. 100 formülle ülke kalkınmaz. Biz bu sistemi getirmek istiyoruz, ama sayımız yetmiyor. 2013 yılı Ekim ayına kadar bu iş olursa olur. Başkanlık modeli sistemi elimizde hazır. Nisan ayından itibaren partilere gitmeye başlarız. O sistemi getirmek için elimizden geleni yapacağız."

Kuzu, başkanlık sisteminde seçim süresi olarak 4-5 yılı belirleyebileceklerini dile getirdi.

Parlamentodaki diğer 3 partinin anlaşması halinde parlamenter sisteme ilişkin bir anayasa değişikliği yapabileceklerini ifade eden Kuzu, "Parlamenter sistem konusunda anlaşırlarsa biz onu da benimseriz, ama uzlaşamazlar. Hiçbir konuda uzlaşamıyorlar" dedi.