Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı ‘Kafkas Diasporası Yılın En İyileri Ödül Töreni’ninde Yılın Siyasetçisi Ödülü’nü alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'de hala 'vatan haini' olarak geçen Çerkes Ethem'in itibarının iade edilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda talimat vereceğini belirten Arınç şöyle konuştu:

"Çerkes Ethem Beyle, Çerkes Reşit Beyle ilgili olarak vatan hainliği konusu acı bir tartışmadır. Türkiye'de hiçbir vatansever, resmi ideolojiye kendini kaptırmış üç beş kişi dışında Çerkes Ethem Bey'e hain diyemez.

Çerkez Ethem, gerçekten istiklal mücadelesinde varını yoğunu ortaya koymuş bir insandır. Allah rahmet eylesin. Asil bir insan, gerçek bir Çerkes olduğu için de kendisine tanınan bazı hakları ve imkanları reddetmek asaletini de göstermiştir. Aklıma şu geldi, madem 36'da bir yasa yada karar çıkmış da o kararları ortadan kaldırmış, buna rağmen o yargılanıp aklanmayı ve milletin vicdanında tertemiz olmayı arzu etmiş ve bu bugüne kadar gerçekleşmemiş, bence bu parlamentoda bulunup da Çerkes olduğunu iddia eden milletvekilleri için büyük bir ayıptır. Bir kanun teklifine gerek olmayabilir ama bir meclis araştırması komisyonu kurulması çok isabetli olur. Yani önümüzde çok az bir zaman kaldı.

Ocak’tan sonrası seçimlerdir. Yetişir mi yetişmez mi bilmiyorum ama bir meclis araştırma komisyonu kurulsa, tarihi araştırırsa, bunun süresi 2 artı 2 aydır, sonunda Çerkez Ethem'in ne kadar masum olduğu, milletini seven ne kadar büyük bir vatansever olduğu, istiklal mücadelesinde vatanı için hayatını nasıl ortaya koyduğu apaçık ortaya çıkacaktır. Bunu bir fikir olarak söylüyorum. Şu anda meclis araştırmasından başka bir meclis faaliyeti olarak başka bir şey aklıma gelmedi. İnşallah bunu bugünden sonra gerçekleştirmek üzere ben arkadaşlarıma talimat vereceğim. Parlamentoda bir 20 kişi imza atacak, bu konuda Çerkes Ethem komisyonunu hep beraber kurar ve sonucunu hep birlikte alkışlarız”.

35 yıllık evli olduğunu ve eşinin de Çerkes olduğunu hatırlatan Arınç, Çerkesler ve Kafkas halklarının asaletini yakından bildiğini, çok misafirperver ve temiz insanlar olduğunu söyledi.

Kafkas Diasporası’ndan Oğuz Berk'ten ödülünü alan Bülent Arınç, teşekkür ederek ödüle layık olmaya çalışacağını ifade etti.

Arınç ayrıca, Çerkes Ethem'in yeğeni Güner Kuban ile Kazım Taymaz'ın kızı Zuhal Taymaz'a ödüllerini takdim etti. (Kaynak: Akşam)