TBMM eski Başkanı ve Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk'e konuşan TBMM eski Başkanı ve Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç , erken seçim açıklamaların ardından muhalefeten cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ün isminin tartışılmasına ilişkin “Tayyip Bey’in karşısına geçmesi bence mümkün değil. Biz bunu kabul edemeyiz. Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuda bana bir şey söylememelerine gücendim. Erdoğan dünya kadar hata yapıyor olabilir, eleştiririz. En doğrusunu yaptı CHP. Gül söz konusu olduğunda CHP’den desteklemeyecek büyük bir kesim var. Kendi içinden birisini aday gösterdi. Bütün oylarını konsolide etmiş oldu. İYİ Parti’deki oylarını da aldı” dedi.

Arınç, ayrıca 7 Haziran seçimlerinin AKP’ye ders olduğunu söyleyerek “Dersimizi ne kadar aldık bilmiyorum ama” diye konuştu.

Bülent Arınç’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

GÜL İLE GÖRÜŞMEDİM

Cumhurbaşkanlığı adayları belirneceği safhada bu görüşme oldu. Çünkü Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olacağı bir sene önceden belliydi. Önemli olan onun karşısında kim aday olarak çıkacak? ‘Sayın Erdoğan’ın karşısında öyle bir aday olmalı ki herkesin oyunu alabilmeli. Tek tek aday olduğu zaman Erdoğan onun hakkından gelir.’ Dolayısıyla birilerinin aklına Abdullah Gül geldi. Sayın Gül ile görüşmeler yapıldığını duyduk. Şahsen ben hiç görüşmedim. Erken seçimin aniden açıklanmasıyla bir hareketlilik oldu. CHP-Saadet- İYİ parti birlikte aday gösterecekti. Bir çatı aday olacaktı. İkinci tur söz konusu olduğunda HDP’nin desteğini alacak bir aday olarak görülüyordu. Ben bundan endişe ettim. Sayın cumhurbaşkanı ile görüşmem olacaktı bu rahatsızlığımı ifade ettim. İki açıdan yanlışlık gördüm. Bizler aynı siyaseti yapan kardeşlik hukukuna tabi insanlarız. Benim siyasi hayatım onlardan biraz eski onlardan büyüğum. Çizgiyi hiç değiştirmedim. Biz bir ekiptik. Biz birinin ‘evet’ dediğine ‘hayır’ demeyecek insanlardık.

7 HAZİRAN'DA MİLLET DERSİMİZİ VERDİ

Biz 12 seçim kazandık. 7 Haziran’da millet bize dersimizi verdi, dersimizi ne kadar aldık bilmiyorum ama bir sonraki seçimlerde zaferimize zafer kattık. Böyle bir yarıştan gelen insanların birbirine karşı daha cömert olması lazım. Bir kader birlikteliğimiz var ama onun Tayyip Bey’in karşısına geçmesi bence mümkün değil. Biz bunu kabul edemeyiz. Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuda bana bir şey söylememelerine gücendim. Her konuyu gelenek olarak birbirimize istişare ederiz. Ankaradaki arkadaşlarıma sordum. Bu gelişmelerden haberiniz var mı dedim. On kişiden biri biliyor çıktı. Bir gelişmeyi bekliyor ve bu gelişmenin sonucunu aldıktan sonra karar verecek veya bu tekliflere hayır diyecek diye düşündük. Çok dar ve sıkıntılı zamanlardayız. Herkes onun ağzına bakıyor. Yerine kendimi koyarak söylüyorum. Ben Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkamam. Erdoğan dünya kadar hata yapıyor olabilir, eleştiririz. ‘Ülke kötüye gidiyor’ onun da çaresi var. Birincisi muhalefetin adayı olmamız mümkün değil. Bu gerçek bir teklif mi? ‘Tayyip Bey’i devirse devirse sen devirirsin’ diye düşünüyorlar. Fikirlerimi ifade ettim, zaten bir gün sonra da kendisi açıklama yaptı.

GÜL İLE ERDOĞAN'IN KUCAKLAŞMASI GEREK

Sayın Gül ile görüşme yapmadım. Ben Gül’ün kalbinin nasıl temiz olduğunu bilirim. Karşı karşıya gelir miyiz bilmiyorum. Benim böyle bir teklifte bulunmam doğru olmaz. Çünkü Sayın Gül’e böyle bir konuşma yapmadan önce Sayın Erdoğan’ın kendisiyle bir kucaklaşması lazım, helalleşmesi lazım. Eski günlerin hatırına ‘sen benim kardeşimsin, yaşanılanları kenara koyalım’ demesi gerekir. Cumhurbaşkanımızdır, genel başkanımızdır, birliği bütünlüğü o temsil eder.

CHP doğrusunu yaptı: Kötülemek için söylemiyorum. Gül söz konusu olduğunda CHP’den desteklemeyecek büyük bir kesim var. Nitekim Özgür Özel ve diğerleri ‘Gül bizim adayımız olamaz’ dedi ve en doğrusunu yaptı CHP. Kendi içinden birinisi aday gösterdi. Bütün oylarını konsolide etmiş oldu. İYİ Parti’deki oylarını da aldı. Sayın Erdoğan’ın karşısına ciddi bir aday olarak, ciddi derken onu zorlayabilecek diyorum, konuşmalarıyla kastetmiyorum, çıktı ve seçim çalışmaları devam etti. Çok iyi bir seçim ve gidişatını beğeniyorum.

Arınç’ın ‘AKP Tayyip’in partisi değil’ ifadelerinin sorulması üzerine

Çeteleyi tutmuşsunuz, bu kadar yeterli. Ben 7 Haziran 2015’te aktif siyaseti bıraktım. Ben kendi kararımla siyasete veda ederken bazı hataları gördüm. Siyaset belirli bir ufukla yapılır. Bizim geleneksel siyaset anlayışımızda beğenin beğenmeyin liderimiz Recep Tayyip Erdoğan. Parti eşittir Recep Tayyip Erdoğan noktasına gelmiş. Sıkıntıya düşmüşseniz sizin veda etmeniz lazım. Ben yanlış gördüğümü zamanında ve zemininde eleştirmek isterim. Onun yola devam etmesi lazım o ülkeye hizmet ediyor. Zaman zaman ‘şurası yanlıştır’ diyebilirim. Kendi tarzımı böyle tercih ettim. İyi eleştirilerimin de tepki aldığını görünce ben bunun bir fayda sağlamadığını gördüm. Bizi kuruculuktan çıkaran vardı bazı hayırsızlar. Sayın Erdoğan onları yüzüne çarptı oturduk kucaklaştık ve yolumuza devam ettik. Erdoğan’a zarar verecek konuşmalar içinde olmam.