HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP MYK üyeleri ve milletvekillerinden oluşan bir heyetle birlikte Roboski anmasına katıldı.

Buldan, “Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette Roboski’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet barış arayışçıları Roboski’yi es geçerek bunu inşa edemezler. Kürt halkının tarihi acılarla doludur. Kimi zaman tek kurşunla katledilen canlarımız oldu. Kimi zaman satırla doğranarak katledilen çocuklarımız oldu. Kimi zaman üstlerine panzerler sürülerek katledilen evlatlarımız oldu. Roboski de bunlardan biriydi. Bu bilerek ve kasıtlı yapılan katliamın sorumluları mutlaka hesap verecektir” dedi.

Roboski Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin mezarları başında düzenlenen anma töreninde konuşan Buldan, şu ifadeleri kullandı.

Bugün 7. yılını dolduran Roboski Katliamı’nın anması için buradayız. 7 yıl önce bugün bu ülkenin savaş uçakları tarafından bilinçli ve isteyerek atılan bombalarla 34 insanımız paramparça oldu, katledildi. 7 yıl önce bugün sadece 34 insanımız can vermedi. Bugün kendisine 'insanım' diyen herkes can verdi. Öyle büyük bir acıydı ki, öyle unutulmaz bir acıydı ki her ne kadar yüreğimize, beynimize gömsek bile bu acı hiçbir zaman yüreğimizden çıkmadı.

‘YAKINLARINI KAYBEDENLER KOLLUK GÜÇLERİYLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALDI’

Ailelerimizin adalet arayışını sürdürürken, 34 insanımızın katillerinin yargı önüne çıkmasını talep ederken karşılaştıkları zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalığı gözler önüne sermektedir.

Bırakın adaleti hukuku, bu köyde yakınlarını kaybedenler her gün bu devletin kolluk güçleriyle mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu köyün tek talebi faillerin yargılanmasıydı.

Bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak geçen Roboski Katliamı’nın faillerinin yargılanması talebi hiçbir zaman dikkate alınmadı.

‘TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ SINAVI ROBOSKİ’DEN GEÇECEK’

Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette Roboski’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet barış arayışçıları Roboski’yi es geçerek bunu inşa edemezler.

Kürt halkının tarihi acılarla doludur. Kimi zaman tek kurşunla katledilen canlarımız oldu. Kimi zaman satırla doğranarak katledilen çocuklarımız oldu.

Kimi zaman üstlerine panzerler sürülerek katledilen evlatlarımız oldu. Roboski de bunlardan biriydi. Bu bilerek ve kasıtlı yapılan katliamın sorumluları mutlaka hesap verecektir.

‘ÖZELEŞTİRİYİ BU MEZAR BAŞINDA, BUGÜN BEN VERİYORUM’

Ailemizin yaptığı eleştiriler başımız gözümüz üstünedir. Parti olarak varsa bir eksikliğimiz, yetmezliğimiz bunu telafi etmek en büyük görev ve sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eksiklik karşısında özeleştiriyi bu mezar başında, bugün ben veriyorum. Ama ailelerimiz şunu da bilsin ki hiçbir zaman yalnız olmadılar, bundan sonra da olmayacaklar.

Biz bu ailelerin hangi zulümlerle karşılaştığını çok iyi biliyoruz. Ailelerimiz adalet arayışını sürdürürken, bu halkın temsilcisi olan sevgili Ferhat Encü bugün cezaevinde rehin. Buradan Ferhat’a da, Ferhat’ın ailesine de, Roboskili tüm ailelere de sesleniyorum; sizin hakikat arayışınız bizim hakikat arayışımız olacak. Sizin adalet arayışınızın siyasi ayağını bizler siyasiler olarak sürdürmek zorundayız. Ferhat'ın da dediği gibi tarihimiz hep karanlık günlerle doludur ama Roboski asla karanlıkta kalmayacak.

‘SORUMLULAR BELLİ, KATİLLER BELLİ’

34 evladımız, 34 çocuğumuzun katledilmesi kara bir tarihtir, acı bir tarihtir, asla unutulmayacak bir tarihtir ve mutlaka açığa çıkması gereken bir tarihtir. Bugün bu ülkeyi yönetenlere bir kez daha bu mezarların başından sesleniyoruz.

Bu insanlar sizin bilginiz dahilinde, sizin onayınız dahilinde, ayda 50 lira kazanmak için sınırın öte tarafına geçerken bunu bilmenize rağmen bu insanları katlettiyseniz bunu yapanları yargı önüne çıkarma sorumluluğunuz var. Bu sorumluluktan kimse kaçamayacak.

Askeri mahkemeler başta olmak üzere gönderilen tüm mahkemelerde Roboski davası reddediliyorsa bir kez daha durup bakmak lazım. Bu dava niye düşürülüyor, reddediliyor? Demek ki sorumlular belli, katiller belli. Ama bunları yargı önüne çıkarmaktan herkes kaçınıyor.

‘SİZİN DAVANIZ BİZİM DAVAMIZDIR, SİZİN ACINIZ BİZİM ACIMIZDIR’

Bir kez daha yaşamını yitiren 34 insanımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Roboski halkının acısını yürekten paylaşıyoruz. Bu acı sadece Roboski halkının değil Kürtlerin ve Türkiye'de kendisine insanım diyen herkesin acısıdır. Sizin davanız bizim davamızdır, sizin acınız bizim acımızdır.