HDP belediye eşbaşkanları, HDP’ye yönelik saldırıları değerlendirmek üzere online toplantıda bir araya geldi.

Toplantının açılışını HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptı.

HDP belediye eşbaşkanlarına seslenen Buldan, “Kayyımlar Türkiye’nin en yakıcı meselelerinden biri haline geldi. Hepiniz büyük emekler ve bedeller vererek halkımızın emeği ile belediye eş başkanları seçildiniz. Hükümetin kayyım saldırısı sizleri fiilen bu görevden almış olabilir. Ama sizler hem halkımızın hem de bizlerin belediye eşbaşkanlarısınız. Bir sonraki seçime kadar halkın içerisinde belediye eşbaşkanları olarak durmak, emek vermek bizler ve halkımız açısından önemli. Tabii ki şu anda görevde olan ve atanan kayyımları teşhir etmek konusunda sizlere büyük bir görev ve sorumluluk düştüğünü görüyoruz. AKP’nin kayyımlarını teşhir etmek bizler açısından önemli. Halkımızın bu konudaki beklentileri doğrultusunda bunu yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamaları şu şekilde:

Tüm arkadaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Cezaevinden çıkan tüm arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım içeride olan bütün arkadaşlarımız en kısa zaman da özgürlüklerine kavuşurlar. Ev hapsinde olan arkadaşlarımız var. Bu da son zamanlarda sıkça karşılaştığımız, AKP’nin yaygın bir şekilde uygulamaya çalıştığı bir süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla bütün arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İyi bir toplantı olması temenni ediyorum. 

‘AKP SALGINLA MÜCADELE EDEMİYOR, İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI’

Bir toplantıyı online yapmak durumunda kaldık. Zaten belediye eş başkanlarımızla doğru düzgün yüz yüze bir araya gelip bir toplantı gerçekleştiremedik. Pandemi çok artan ve hepimizi bu anlamda üzen, sağlık başta olmak üzere hepimizi etkileyen bir mesele haline geldi. Özellikle İstanbul başta olmak üzere pek çok yerde iş çığırından çıktı. AKP’nin salgını yönetemediğini başından beri söylüyoruz.

‘HALKIN SAĞLIĞINI DEĞİL YANDAŞ İŞVERENLERİN ÇIKARLARINI ÖNCELEDİLER’

Haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. Hem ölüm sayılarının hem vaka sayılarının oldukça yüksek sayılar olduğu, açıklanan sayıların gerçek sayılar olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Artık bir sürü bağışıklığı anlayışını ortaya koymaya başladılar ki bunu başından beri yapıyorlardı. Bazı işverenlerin ve çıkar sahiplerinin çıkarlarını öncelediler. Halkın sağlığını geri planda tutan bir anlayışı ortaya koydukları için bugünkü ağır koşulların yaşanması sürpriz olmadı.

‘HALKIN SAĞLIĞINI HER ŞEYİN ÜSTÜNDE TUTUYORUZ’

HDP olarak halkın sağlığını önceliyor, halkın sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu ifade ediyoruz. Buna göre tedbirlerimizi alıyoruz. Sizler halkın içerisindesiniz ve halkımıza pandemiden korunmanın, hastalıktan korunmanın yol ve yöntemlerini sizlerin birebir anlatması, bu iletişimi halkımızla kurmanız önemli. Çünkü önümüzde gerçekten mücadelesini verdiğimiz, uğraştığımız, sıkıntısını yaşadığımız bir çok konu var.

‘8 MART VE NEWROZ HALKIMIZIN DİMDİK AYAKTA OLDUĞUNU GÖSTERDİ’

Bu konuları tek tek konuşacağız ‘neler yapabiliriz, bu mücadelede nasıl başarılı çıkabiliriz’ konularını konuşmak için bu toplantıyı aldık. Bunların önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir ay öncesi bize birçok şeyi ispat etti. Hem 8 Mart hem Newroz etkinlikleri halkımızın dimdik ayakta olduğunu, her şart ve koşulda partisi ile beraber olduğunu, hükümete mesaj verdiğini gördük. Bu önemliydi bizim için.

‘GENÇLERİN VE KADINLARIN NEWROZ'A YOĞUN KATILIMI UMUTLARIMIZI TAZELEDİ’

Özellikle Newroz'da genç ve kadın katılımının yoğun olması bu mücadele sürecinde bizlere umut verdi. Dolayısıyla Newroz etkinlikleri elbette sizlerin emeğiyle, belediye eş başkanlarımızın yoğun emekleriyle gerçekleşti. Tabii ki Kadın Meclisimizin milletvekili arkadaşlarımızın il ve ilçe örgütlerimizin bunda büyük payı var ancak sizlerin emeğini ve katkısını ifade etmek isterim. Hepinize teşekkür etmek isterim.

Şunun altını çizmek isterim. Newroz'da genç katılımı oldukça yoğundu. Şimdi bu genç arkadaşlarımızın örgütlü bir duruş sergilemesi, partiyle iletişiminin yoğunlaşması konusunda sizlere, hepimize büyük bir görev düşüyor. Gençlerin bu katılımı ve mücadeleyi sahiplenmesi örgütlü bir duruşa dönüştürülmeli, parti ile örgütlü bir ilişkiye evrilmelidir. 

‘TECRİT VE CEZAEVLERİNDEKİ İHLALLER YAKICILIĞINI KORUYOR’

Bir diğer konu cezaevleri meselesi. Uzun süredir yakıcılığını koruyan, başta hak ihlalleri olmak üzere, tecridi de içine alan uzun süredir mücadele ettiğimiz alanlardan bir tanesi. Ancak AKP’nin artık cezaevleri başta olmak üzere hak ihlallerini daha da derinleştiren duruma sürüklediğini görüyoruz. Belki cezaevlerinden çıkan arkadaşlarımız konuşurken bu konularda bilgilendirme yapabilirler. Parti olarak bize çokça hak ihlali yansıyor zaten ve durumun farkındayız. 

‘SORUNLAR TÜRKİYE’NİN KENDİ YASALARINI ÇİĞNEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR’

Açlık grevleri önemli bir konu. Açlık grevine giren arkadaşlarımızın talepleri çok net. Hayata geçirilmeyecek talepler değil. Eğer istenirse, hukuka uyulursa bu talepler karşılanmış olur. Sorunlar, Türkiye'nin kendi yasalarına uymamasından kaynaklanan sorunlardır. İmralı'daki tecrit meselesidir, Kürtler üzerinde uygulanan haksız ve hukuksuzluklardır, yine cezaevlerindeki ihlallerdir.

‘AİHM'İN DEMİRTAŞ KARARI UYGULANARAK BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR’

Bütün bu meselelerde adım atılması gerekiyor. Ki bu konuda çok güçlü kararlar var. Örneğin Demirtaş kararı var. AİHM'in Demirtaş kararı önemli, bu kararın uygulanması bile hak ihlallerinin son bulması açısından önemli bir belgedir. Türkiye’nin bu kararı uygulamama ve dikkate almama gibi bir anlayışı var. Oysa biz Demirtaş kararının acilen uygulanması gerektiğini ve bu kararla birlikte Demirtaş’ın ve tüm arkadaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını her platformda ifade etmeli ve bunun mücadelesini vermeliyiz.

‘CUMHUR İTTİFAKI HDP’YE SALDIRARAK KENDİ ARALARINDAKİ SORUNLARI ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR’

Evet bu hükümetin MHP ile birlikte HDP ve Kürtlere karşı saldırısı ve kriminalize etme çabaları uzun süredir var. Bu çabanın, bu dönem daha da yoğunlaştığını görüyoruz. Özellikle MHP’nin HDP’yi hedef alması Cumhur İttifakı içerisindeki kırılmanın ve yaşadıkları sorunları HDP’ye saldırarak çözmeye çalışmaları ya da örtme çabaları olduğunu söylemek isterim.

‘TALİMATLA HAZIRLANAN İDDİANAMENİN NE KADAR BOŞ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI’

Talimatla hazırlanan bir iddianamenin bile ne kadar boş bir iddianame olduğunu hepimiz gördük, buna tanıklık ettik. Anayasa Mahkemesi’nin HDP’nin kapatılması ile ilgili iddianameyi geri göndermesi önemli bir gelişmedir. Bu iddianamenin oy birliği ile geri gönderilmesi de HDP’nin haklılığını bir kez daha ortaya koydu.

‘KAPATMA İDDİANAMESİ BİR KEZ DAHA ASLA TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE GELMEMELİDİR’

Gerekçeli kararı da gördük. Bu karar da bile ne kadar haksız ve hukuksuz bir şekilde hazırlanan bir iddianame olduğunu bizlere gösterdi. Böyle bir iddianame Türkiye’nin gündemine asla bir daha girmemelidir. Başından beri yaptığımız tüm toplantılarda Kadın Meclisi, Parti Meclisi ve MYK toplantılarımızda iddianamenin AYM’ye verildiği günden bugüne partimizi korumak, asla pes etmemek gibi bir hedefi önümüze koyduk ve haklı çıktık. Çünkü kafalar çok karışıktı. Her kafadan bir ses çıkıyordu.

‘SALDIRILARA KARŞI A, B, C PLANLARIMIZ HAZIR’

Televizyonlarda ahkam kesenler, bize öğüt verenler, HDP kendisini fesh ederse davanın düşeceğine dair yorum yapanlar bize asla geri adım attırmadı. İddianamenin geri gönderilmesi bizi haklı çıkardı. İddianame tekrar gelmeyecek diye kendimizi rehavete sürüklemenin bir anlamı yok. HDP olarak tüm hazırlıklarımıza kapatmayı gündemde tutarak değil ama bunun A, B, C planlarımızı yaparak devam ediyoruz. Bunun da bilgisini paylaşmak isterim. Çok güçlü bir hukuk komisyonu oluşturuyoruz. Bu hukuk komisyonu sadece kapatma davası ile ilgili değil.

‘KOBANÎ DAVASI MÜCADELEMİZİN HAKLILIĞINI ANLATMANIN ZEMİNİNİ DE SUNUYOR’

26 Nisan’da hepimizi yakından ilgilendiren Kobanî davası ile karşılaşacağız. Kobanî davası da bizi uzun bir süre aylar sürecek bir süreçte yoğun bir şekilde meşgul edecek ve bunun üzerinden mücadelemizi, haklılığımızı ifade edebileceğimiz bir zemin sunuyor. Hükümetin bu konuda da yaklaşımı çok iç açıcı değil. Bunu üzerinden pek çok şey yapmaya çalışacaklar. Bunun önüne geçmek için hukukçu arkadaşlarımız çok yoğun çalışıyorlar. Bunu bilmenizi isterim. Birazdan Mithat Hoca da bu konuya daha hakim olduğu için sizleri bilgilendirecek. Ben kısaca da olsa görüşlerimi ifade etmiş olayım. Daha çok sizleri dinlemek isterim.

‘SİZLER HALA BU HALKIN BELEDİYE EŞBAŞKANLARISINIZ’

Kayyımlar Türkiye’nin en yakıcı meselelerinden biri haline geldi. Hepiniz büyük emekler ve bedeller vererek halkımızın emeği ile belediye eş başkanları seçildiniz. Hükümetin kayyım saldırısı sizleri fiilen bu görevden almış olabilir. Ama sizler hem halkımızın hem de bizlerin belediye eşbaşkanlarısınız. Bir sonraki seçime kadar halkın içerisinde belediye eşbaşkanları olarak durmak, emek vermek bizler ve halkımız açısından önemli. Tabii ki şu anda görevde olan ve atanan kayyımları teşhir etmek konusunda sizlere büyük bir görev ve sorumluluk düştüğünü görüyoruz. AKP’nin kayyımlarını teşhir etmek bizler açısından önemli. Halkımızın bu konudaki beklentileri doğrultusunda bunu yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

‘HALKIMIZIN HAKLI MÜCADELESİ KARŞISINDA HEPİMİZİN BÜYÜK SORUMLULUKLARI VAR’

 “Belediyemize kayyım atandı, benim yapacağım bir şey yok, görevden alındım” anlayışını hiçbir şekilde kabul etmemeniz gerekiyor. Dönem sonuna kadar sizlerin halkın yanında mücadelenin içinde olma sorumluluğunuz var. Bu halkın haklı mücadelesi karşısında hepimizin büyük sorumluluğu olduğunu ifade etmek isterim. Bu mücadele hukuk, demokrasi mücadelesidir. Bunun içerisinde her birimizin sorumluluğu var. Ben bu dönemde bu sorumluluğu taşıyan bireyler olarak tekrar başarı damgası vuracağımıza yürekten inanıyorum. Hepimize kolay gelsin.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklaması şu şekilde:

Ben de hepinizi tekrar selamlıyorum. Keşke yüz yüze yapabilseydik bu toplantıyı, ama şartlar izin vermedi, online yapmak durumunda kaldık. İnşallah en kısa sürede yüz yüze bu toplantıları yaparız.

‘BELEDİYE EŞBAŞKANLARIMIZ HEM PANDEMİ TEDBİRLERİ HEM DE AŞIYI TEŞVİK ETME KONUSUNDA İNİSİYATİF ALMALI’

Pandemi şartlarının ağırlaşması pek çok alanı etkiliyor. Bizim çalışmalarımızı da aksatabiliyor ama halk sağlığı önemli. Özellikle Kürdistan’da, sizlerin belediye eşbaşkanı olduğunuz kentlerimizde aşılama konusunda sıkıntı olduğuna dair bilgiler geliyor. Aşıyı reddetme eğiliminin yaygın olduğu yönünde de değerlendirmeler iletiliyor. Hem tedbirler konusunda hem de aşıyı teşvik etme konusunda sizlerin inisiyatif alması önemlidir. Sonuçta hem sağlığı hem de hayatları doğrudan etkileyen bir virüs. Bu konuda üzerimize düşenler var, belediye eş başkanları ve meclis üyeleri olarak bu görevlerin farkında olmak önemlidir.

‘TASFİYE - ÇÖKTÜRME SÜRECİNİN YENİ BİR AŞAMASINA GELDİK’

Şu an içinde bulunduğumuz dönem ‘yeni hamlelerle eski planın ilerletilmesi’ olarak tanımlanabilir. Tasfiye - çöktürme sürecinin yeni bir aşamasına geldik. Her bir süreçte farklı operasyonlar gerçekleştirdi iktidar. 7 Haziran sonrası, 1 Kasım’a giden süreçte neler yaşandığını biliyoruz. 1 Kasım’dan sonra yeniden çoğunluğu sağlayınca, çöktürme planları ve tasfiye politikaları daha da güçlendirildi. Özellikle çözüm süreci sona erdirildikten sonra. 15 Temmuz’un ardından gelen dönem ise hepimizin hafızalarında canlı. 4 Kasım operasyonu, dokunulmazlıkların kaldırılması...

‘KAYYIM BASİT BİR ‘BELEDİYEYİ GASP ETME’ DEĞİLDİR, BAŞTA KÜRT HALKI OLMAK ÜZERE MUHALİF KESİMLERİ BASTIRMAK AMAÇLANIYOR’

Bütün bunlar büyük bir planın parçaları. Her dönem güncellenmiş hamleler olarak görmek lazım. Bunlar devam ediyor, 16 Nisan Referandumu, ardından yerel seçimler, genel seçimler; bu süreçte en önemli politika ve uygulama da kayyım rejimiydi. Kayyım rejimi basit bir ‘belediyeyi gasp etme ve seçimle kazanamadığını elde etme’ olarak ele alınmamalı. Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye’deki muhalif kesimleri bastırmak amaçlanıyor.

‘KAYYIM REJİMİ KÜRT HALKINI TESLİM ALMA PLANININ ARACI OLARAK DEVREYE SOKULDU’

Kürt halkı için önemli başka boyutları var; Kürt halkı bastırılmak isteniyor. Kürt halkı biat ve itaat sistemine tam bir şekilde entegre edilmeye çalışılıyor. Kürt halkı özellikle Ortadoğu'da, başta Suriye olmak üzere, Kürdistan’ın başka parçalarında bu yüzyılın en önemli aktörlerinden biri olarak yükselmeyi yaşadı. Bu, rejimi ve başka güçleri tedirgin etti. Kısacası Türkiye’de yürütülen politikalar genel Kürt politikasından bağımsız değildir. Kürt halkı 1925 sonrası yaratılan itaatkar teslim alma politikasına uygun olarak teslim alınmak istenmektedir. Kayyım rejimi bunun en önemli aracı olarak devreye sokuldu. Bizim milletvekillerimiz, eşbaşkanlarımız, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ hepsine operasyonlar yapıldı ve bu devam ediyor.

‘8 MART VE NEWROZ’DA KÜRT HALKI BİZE, MUHALEFET PARTİLERİNE VE İKTİDARA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ’

Partimize kapatma davası açılmasının gündeme getirilmesi de bu bağlamda görülmelidir. Çok kapsamlı bir tasfiye planı vardır. Bu tasfiye planının hedefi Kürt halkı ve onun siyasi temsilcileridir. Ya da siyaseten kendini temsil etme iradesidir. Bu iradeyi kırmak ve Kürt halkını aktör ve özne olma umudundan uzaklaştırmaktır. Fakat bizler gördük ki en ağır şartlarda bile halkımız demokratik siyasi iradesine sahip çıkmakta son derece kararlı. 8 Mart ve Newroz bunun çok güzel örnekleri oldu. Herkese, bize de mesaj verdi. Sorumluluklarımızı hatırlattı ve bu halka layık olmak için daha fazla çaba harcamamızı söyledi. Onun dışında Türkiye’de demokrasi güçlerine de mesaj verdi, “Beni yok sayamazsınız” dedi. İktidara mesaj verdi, “politikalarınızı boşa çıkaracağım” dedi. Demokrasi güçlerine ve muhalefete de, “Bensiz herhangi bir barış planının başarı şansı olmaz” dedi.

‘PARTİMİZİ SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ, MÜCADELEMİZ KAPATMA DAVASINI BOŞA DÜŞÜRECEK’

Şimdi biz parti olarak tüm teşkilatlarımızla, organlarımızla birlikte bu çöktürme ve tasfiye planlarına karşı etkili yolları bulmaya çalışıyoruz. Kapatma davasına karşı belirlediğimiz siyasi hat partiyi sonuna kadar savunma oldu. HDP kolay kurulan bir parti değil. Bundan önceki partilerimiz de çok değerliydi, önemli birikimler yarattılar. Ama HDP’nin başka özellikleri de var. O bütün tecrübeleri, birikimi devralıp daha ileri götürmek için güçlü bir fikriyat ve güçlü bir teşkilat olarak ortaya çıktı. Bunu biz kendi elimizle kapatmayız, sonucu ne olursa olsun eğer kapatacaksa onlar kapatsın. Partiyi kapatmanın hiç o kadar kolay olmayacağını da biliyoruz. Mücadele ve bizim etkili siyaset geliştirmemiz bu davayı boşa düşürecektir. İddianamenin AYM tarafından geri gönderilmesi bunun ilk aşaması olacaktır.

‘YENİ HAMLELER, FARKLI YOLLAR DENEYECEKLER; BUNA KARŞI HDP’Yİ BÜYÜTMELİYİZ’

Ama bu ‘her şey bitmiştir’ gibi bir gevşemeye de asla yol açmamalıdır. Tersine partiyi büyütme hattını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü yeni hamlelerle farklı yolları deneyeceklerdir. Bu tasfiye planından iktidarı ve devletin aygıtlarını vazgeçirmenin tek yolu vardır; o da güçlü bir mücadele ve kararlı bir siyasi çizgidir. Bunu başarırsak elbette kapatma davasını da boşa düşüreceğiz.

‘KOBANÎ DAVASI'NDA HDP FİKRİYATINI VE IŞİD’E KARŞI YÜRÜTÜLEN BÜYÜK DİRENİŞİ HEDEF ALACAKLAR’

Önümüzde Kobanî Davası var. Bu da son derece önemli bir hamle tasfiye planlarında. Çünkü sanıklar listesine bakarsanız geçmişten bugüne pek çok değerli katkısı olan arkadaşımız burada yargılanacak. Ama yargılanacak olan geçmişten bugüne kadar gelen birikim ve HDP fikriyatı ve mücadelesidir. Bunu biliyoruz. Bunun arkasında Kobanî'de IŞİD’e karşı yürütülen büyük direnişi farklı bir tarih yazarak değersizleştirme gibi bir hedefi de var davanın. Bu hedefleri ortaya koymaları onları gerçekleştirebilecekleri anlamına gelmiyor.

‘KOBANÎ DAVASI İÇİN ÇOK GÜÇLÜ BİR HAZIRLIĞIMIZ VAR’

Dava 26 Nisan’da başlıyor. Güçlü bir hazırlığımız var. Hem siyasi hem de hukuki yollarla bu saldırıyı ve hamleyi boşa çıkarmak için her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Kobanî Davası'nda nasıl bir yol izleyecekleri önemli. Orada uygulayacakları farklı yöntemler geleceğe dair bizlere işaretler verecektir. O nedenle her açıdan Kobanî Dava'sını çok dikkatle takip etmeli, etkili planlamalar içinde her birimiz hazırlıklı olmalıyız.

‘TASFİYE POLİTİKALARINI BOŞA ÇIKARIP BU EŞİĞİ ATLADIĞIMIZDA TÜRKİYE’DE GELECEĞİ BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ GÜÇ HDP OLACAK’

Önümüzdeki bu tasfiye politikalarını boşa çıkarma, partiyi sahiplenme ve büyütme dönemi olacaktır. Eğer böyle olursa, burada başarılı olursak ki olacağımıza yürekten inanıyorum, yeni dönemde hem HDP’nin hem Kürt halkının siyasi temsiliyetinin Türkiye’nin kaderini belirleme gücünü göstermiş olacağız. Yani Türkiye’de geleceği belirleyen en önemli güç olduğumuz gerçeği bu eşiği atladığımızda daha iyi görülecek ve bu yeni bir dönem olacak. Başarılı olmamak için hiçbir gerekçe yok. Geçmişten güç alacağız, geleceğe dönük de umutlu ve kararlı bir yürüyüşü sürdüreceğiz.