HDP Urfa Milletvekili ve Sözcüsü Osman Baydemir, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Erdoğan’ın AK Parti’ye üyeliğine ilişkin, “Sen ne zaman AK Parti’den ayrılmıştın ki. Partisinden zorla hileyle ayrılan biri var o da üyeliği düşürülen Eş Başkanımız Yüksekadağ’dır” dedi.

Hükümetin savaş politikasına değinen Baydemir, “Bütün yönetememe hallerini, beytülmala el koymalarını gölgelemek için bu savaşı sürdürüyorlar. Rojava’nın, Güney halkının Türkiye’ye miskali zerre tehdidi yoktur. Bu ülkeye tek bir tehdit var o da, Enver paşa politikasında ısrardır” diye konuştu.

AKP’nin Türkiye’de geçmişte yapılan hataları tekrarladığını savunan Baydemir, “Hegel AKP’ye bundan 200 yıl önce şöyle seslenmişti. Bugünü bugünün AKP’sini görmüş ki, ‘bunların tarihten öğrendikleri tek şey hiç bir şey öğrenmedikleridir’ sözleriyle seslenmişti. Bunlar geçmişten hiç ders çıkarmadı halen Enver Paşa politikasında ısrar ediyorlar” ifadelerini kullandı.

‘AYM KENDİ İÇTİHATLARINI ÇİĞNİYOR’

Yargının AKP’nin baskısı altında olduğunu savunan Baydemir, “Peki bu ülkenin kurumları ne yapıyor. AYM’ye bakıyoruz, 188 gündür eş başkanlarımız parti sözcülerimiz şahsında kendi içtihadını çiğniyor. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, milletvekillerimiz ve grup başkan vekilerimiz içeride olduğu müddetçe içeride ve dışarıda hukukun h’sinden, demokrasinin d’sinden bahsedemezsiniz. Sizler biat edebilirsiniz; ama milyonlar biat etmeyecektir” diye konuştu.

KHK’LARA TEPKİ

Bir gecede KHK çıkarıldığını, anne ve babaların birlikte işinden olduğunu belirten Baydemir, “Haklarında tek bir soruşturma ve isnat yok. 657 sayılı yasaya baktığımızda her memurun kendisini savunma hakkı vardır. Tek bir savunma hakkı verilmiyor. İnsanların rızkına el koyuyorlar. Rızkı veren Allah’tır onlar değil. Bunlar rızkta şirk koşuyorlar. Şirk düzeni, zulüm düzeni ilelebet değildir. Bu zulüm düzenine verilecek tek bir yanıt var. Bunlar aldıkları bu ahların mutlak suretle cezasını çekecekler. Misliyle bu acıyı bu topluma yaşatanlar bu acıyı tadacaklar” dedi.

21’inci yüzyıl Türkiye’sinde 21’inci KHK yayınlandığını ve şimdiye kadar 135 bin kamu emekçisinin ihraç edildiğini ifade eden Baydemir, mağdurların neden ihraç edildiklerini bilmediklerini söyledi.

‘SIRA SİZE GELMESİN DİYE SUSMAYIN’

“Bunlar aileleri ve çocukları ile birlikte cezalandırılıyorlar. Hani suçların şahsiliği. Bunlar bir kez mağdur oldular 5 ay cezaevinde yattılar milyonlarca kişiyi mağdur ettiler” diyen Baydemir, 300’den fazla barış için akademisyenin işinden atıldığını anımsattı.

Akademisyenlerin “çocuklar ölmesin, savaş olmasın” diye bildiriye imza attıklarının altını çizen Baydemir, akademisyenlerin üst üste gözaltına alındığını söyledi.

657 sayılı devlet memurları kanunu dahil olmak üzere bütün hak ve hukukların ortadan kaldırıldığını savunan Baydemir, “Bu zulme maruz kalan ve olasılığı olan 80 milyonun kendisidir. Bir kez daha gelin biate, zulme ve ona sessiz kalanlara hayır diyelim. Çünkü susma sustukça sıra sana gelecek. Sıranın sana gelmemesi için artık hayırlarda buluşmanın kol kola girmenin zamanı gelmiştir” diye konuştu.

‘BİZİM GELECEĞİMİZ AYDINLIKTIR’

“Hiç bir zulüm sonsuz değildir” diyen Baydemir, her sıkıntının sonucunun ferahlık olduğunu dile getirerek, “Eş Başkanlarımızın ve partimizin geleceği aydınlıktır. Bize bunları dayatanların geleceği, en hafif deyimi ile mahcubiyettir” dedi.

‘CİZRE’Yİ DUYSAYDINIZ BUGÜN YAŞANANLAR OLMAZDI’

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde en az 861 sivilin katledildiğini dile getiren Baydemir, “O zaman da biz hayır dedik. Eğer o gün Şırnak ve Cizre, Nusaybin’in çığlığı duyulsaydı bugün OHAL, KHK olmayacaktı” diye konuştu.

‘AKPM KARARI SİZİN ESERİNİZDİR’

AKP’nin iktidarını sürdürebilmek için medyanın susturduğunu, gazetecileri tutukladığını savunan Baydemir, Freedom House raporuna göre Türkiye’nin özgür olmayan ülkeler kategorisine alındığını, AKPM’nin Türkiye’yi denetim sürecine aldığını hatırlattı.

Bu kararın baskı politikalarının, Kürt coğrafyasına dayatılan yıkımın, milletvekillerinin tutuklanmasının ve yapılan uyarılara kulak tıkanmasının sonucu olduğunu dile getirdi.

‘AKPM KARARI BİR FIRSATTIR’

Baydemir, “Bu tabloyu yaratanların sebep olduğu yer yani şer cephesinin olduğu yer alçaklığında ötesinde çukurun kendisidir. Bu politikalar mutlak süratle sahibine kaybettirecektir” diye konuştu.

Erdoğan’ın AKPM’nin kararını tanımadığı yönündeki sözlerini hatırlatan Baydemir, “Sayın Cumhurbaşkanı bu karar AKPM’nin kararı değildir, senin politikalarının sonucudur. Bunları ortadan kaldırmadığın sürece bu ülke kaybettirecektir. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğünü yok etmek insanlığı yok etmektir” diye konuştu.

Baydemir bu kararın aynı zamanda bir fırsat olduğunu belirterek bu fırsatın değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

GECİKEN OPERASYON DEĞİL SİZİN ANLAMA KAPASİTENİZDİR’

 Şengal ve Rojava’ya operasyonlarını değerlendiren Baydemir, operasyonların “Kürt düşmanlığı politikasına devam” anlamına geldiğini söyledi.

Baydemir, “Kürt düşmanlığı yapmak şimdiye kadar kimseye kazandırmadı size de kazandırmayacaktır. Şengal ve Rojava’ya saldırmak demek IŞİD’in elini güçlendirmektir. Ana muhalefetten biri çıkmış diyor ki operasyon gecikmiş diyor. Geciken operasyon değil bu operasyonlar 35 yıldır sürüyor. Geciken sizin anlama kapasitenizdir. Bizim eş başkanlarımızın zindana gönderilmesine sizin geç anlamanız neden oldu. Bu günahta sizin de payınız var” dedi.

‘SAVAŞTA NİYE ISRAR EDİYORLAR’

Hükümetin savaş politikasına değinen Baydemir, “Bütün yönetememe hallerini, beytülmala el koymalarını gölgelemek için bu savaşı sürdürüyorlar. Rojava’nın, Güney halkının Türkiye’ye miskali zerre tehdidi yoktur. Bu ülkeye tek bir tehdit var o da, Enver paşa politikasında ısrardır” diye konuştu.

‘ROJAVA’YA SALDIRI ÇOĞULCULUĞA YÖNELİK SALDIRIDIR’

Arapların, Kürtlerin, Türkmenlerin birlikte yaşadığı Rojava’ya yönelik saldırının aynı zamanda çoğulculuğa yönelik bir saldırı olduğunu belirten Baydemir, Türkiye’de “savaşa evet diyen ile buna hayır diyen” iki cephe bulunduğunu söyledi. 21 Mart Newroz günü Diyarbakır’da öldürülen Kemal Kurkut’un annesinin gözyaşlarına dikkat çeken Baydemir, “şer cephesinin bu ülkeye gözyaşı ve şehirlere yıkım dışında vereceği bir şey yoktur” dedi.

‘ÖNCE HAKİKATİ ÖLDÜRÜYORLAR’

“Önce hakikati öldürüyorlar, ama HDP var olduğu sürece hakikat ölmeyecek” diyen Baydemir, AKP’nin 4’e bölündüğünü belirterek şunları söyledi:

 “Bunlardan biri var bunları biliyorsunuz bunlar paracılar. Bunlar olasılıkları alkışlarlar. İkinci kesim bylokçular ve FETÖ’cülerdir. En çok bağıranlardır. Şimdi sıra onlardadır. Bir diğer kesim korku imparatorluğuna teslim olanlardır. Son kesim gidişattan rahatsız olanlardır. Bizim çağrımız onlaradır. Biz gerçek muhalefet olarak, gerçeklere ayna tutmaya ve eleştirmeye devam edeceğiz. Ortak paydalarda buluşmanın, savaşa, yolsuzluğa, KHK rejimine dur deme vaktidir. Her KHK bu ülkeyi en az 10 yıl geriye götürüyor.”

‘İLK SEÇİMDE 7 HAZİRAN SONUÇLARINI YAŞAYACAKSINIZ’

 “Hiç kaçarı yok, Kedi ancak samanlığa kadar kaçabilir. Bunlar kabus görüyorlar ya cenazeler gelmezse ve benim politikalarım görülmeye başlarsa. Ya 7 Haziran sonuçlarını bir kez daha yaşarsam. En kısa sürede 7 Haziran sonuçları ilk seçimde bu yaşanacaktır”

KÜRTLERE ÇAĞRI

“Şengal’de verilen mücadele barbarizme karşı verilen bir mücadeledir. Benim çağrım Kürt halkınadır. Bütün dünya bilsin ki Kürtler arasında hiç bir ayrılık yok. Bazı gruplar arasında sorun var. Bütün Kürtlere çağrıdır, grubunuzdan partinizden önce Kürt halkını düşünün. Gelin birlik olalım biz birlik olursak bize barış elini uzatmak zorunda kalacaklar. Birlik olmazsa bu fermanları ikinci üçüncü kez yaşarız. Ama inşallah bu yüzyıl Kürt halkının yüzyılıdır. Kürtler özgürleşirse, bütün Ortadoğu halkı özgürleşecektir. Bir kez daha eş başkanlarımıza binlerce kez selam olsun. Yaptığım en uzun konuşmadır umarım son konuşma olur”

(Kaynak: Dihaber)