CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, ODTÜ öğrencileri ve öğretim görevlileri ile birlikte tutuklu öğrenciler ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

 

Basın toplantısının başında, öğrencilerin susturulmasıyla ilgili bir kısa film gösterildi.

 

Filmin ardından konuşan Aygün, 7 bin KCK’li ve 700 üniversite öğrencisinin cezaevinde olduğunu belirterek, “Kürt sorunu için haftaya umutlu bir başlangıç yaptık. Ama Van’da belediye başkanları gözaltına alındı. Bu tabloda nasıl bir çözüm olacağını kimse kestiremiyor” dedi.

 

Aygün ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto ettiği için gözaltına alınan öğrencilerin bizzat Başbakanın emriyle tutuklandığını iddia etti.

 

Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen, tutuklu ODTÜ öğrencisi İlhan Kaya'nın durumundan çok etkilendiğini belirtti. Gökmen, İnşaat Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Kaya'nın eğitiminin yarıda kesilmiş olduğunu belirtti.

 

2011 yılında yaşadığı olayı anlatan Gökmen, Başbakan Erdoğan'ın ODTÜ'yü ziyareti sırasında öğrencilerin kendisine ulaşmak istediklerini ancak polis engeli ile karşılaştıklarını anlattı.

 

Gökmen, biber gazı nedeniyle bazı sınıflarda ders yapılamaz hale geldiğini vurguladı. Bu olayın ardından, Üniversite Rektörü’nün öğrencilere bir açıklama yapmasının ardından sorunların barışçıl bir şekilde çözülebileceğini gördüğünü söyleyen Kaya, "Ülkemizi yönetenlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Acaba barış ortamı yaratılabilir mi? Öğrencilerin istediği daha adil olunması, parasız eğitim… Kapılar kapalıysa bu şiddete dönüşür. Ülkemizin barışa ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

 

İlhan Kaya’nın ablası Yasemin Kaya da, kardeşi için çalmadığı kapı kalmadığını belirterek, “Kardeşimin bir ön önce özgürlüğüne kavuşması ve sınav hakkı kazanması, eğitimine devam etmesi için uğraşıyorum. İlhan Kaya nezdinde tüm tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istiyorum; çünkü onlar bizim geleceğimiz” diye konuştu.