HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “Bu deklarasyon Bu zamana kadar yürüdüğümüz bütün mücadele yollarından, geçtiğimiz bütün aşamalardan süzülmüş, ortaya çıkmış taleplerin özlemlerin yeni bir yaşam ve siyasal model ihtiyacının dile getirilişidir.” Dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Kongresi sonrası bir açıklama yaptı.

Figen Yüksekdağ’ın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

“Elbette bu dekklarasyonda söylenen sözlerin her birisi sadece yürüyeceğimiz yolu değil bu zamana kadar yürüdüğümüz yolu da tanımlıyordu. Bu zamana kadar yürüdüğümüz bütün mücadele yollarından, geçtiğimiz bütün aşamalardan süzülmüş, ortaya çıkmış taleplerin özlemlerin yeni bir yaşam ve siyasal model ihtiyacının dile getirilişidir.

Büyük bir ortaklaşmanın ürünüdür. Gerek DTK bileşenlerinin gerekse de bugün ve iki günden bu yana bu kongrede bulunan bütün demokrasi ve özgürlük güçlerinin ortaklaşmasını ve bu ortak iradenin ifade edilmesini tanımlar.

Bu aynı zamanda bir ortaklaşma çağrısıdır. Bölen, kutuplaştıran, ayrıştıran, savaş ilan eden, yakan, yıkan ve çözümsüzlüğe saplanıp kalmış bir siyasi iktidar karşısında hala ortaklaşma için bir şans olduğunu, hala çözüm için bir çağrı yapıldığını ifade eder bu deklarasyon.

Diliyorum ki bugün dilinde ayrıştırma ve nefretten başka söz kalmamış ve elinde silahtan başka enstrüman kalmamış bu siyasi iktidar bir halkın ortaklaşan iradesini dikkate alacak beceriyi, basireti, liyakati bir parça dahi olsa göstersin. Çözüm ve uzlaşma zeminine yönelmeyenler kaybedecekler.

Bu deklarasyonda ifade edilen söz ve talep, hem uzun yıllardır süren mücadelemizin hem de bugün devam eden demokrasi direnişinin, özyönetim direnişinin talepleridir.

Bugün yaşanan direniş de nedensiz değildir. Bu direnişe kaynaklık eden ve cevap vermeyen siyasi iktidarın zulmü, hoyratlığı ve yaşanan bu şiddet ortamı da nedensiz değildir.

Bütün Türkiye halkları, Kürdistan ve bölge halklarının yeni bir siyasi model için, yeni demokratik bir Türkiye için gücünü ve hareketini daha da ortaklaştırması ve büyütmesi gereken bir döneme geldik.

Biz HDP olarak, ‘Bu deklarasyon bütün Türkiye halklarına yapılmış ortaklaşma çağrısıdır, birleşerek mücadele etme ve kazanma çağrısıdır’ diyeceğiz.” (İMC)