Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, A Haber'de gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PKK'nin 'geri çekilme için yasal zemin oluşturulsun' çağrısı sürerken, Bekir Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1999 yılında yaşanan sıkıntıların yaşanmayacağı sözünü hatırlatarak, "Bu önemli bir sözdür. Sayın Başbakan bunu bizzat kendi ağzından ifade etti" diye konuştu.

'YASAL DÜZENLEME İHTİYACI GÖZÜKMÜYOR'

Geçmişte yaşanan olumsuzlukların, bu kez olmayacağının perde arkasında değil kamuoyunun önünde açıkça ifade edildiğini söyleyen Bozdağ,  "Bu noktada bir yasal düzenleme ihtiyacı da gözükmüyor. Şu anda nasıl girdilerse o usulde çıkacaklar. Yoksa resmi bir çıkış yapılması söz konusu değil" dedi.

Bozdağ, ileride bir savcının bugün yaşananlarla ilgili güvenlik güçleri hakkında dava açmasının önünün nasıl alınabileceği şeklindeki soruyu yanıtlarken ise, bir Cumhuriyet savcısının soruşturma açması için bazı hukuksal gerekçelerin oluşması gerektiğini belirtti.

'CUMHURİYET SAVCISI NE DİYE SORUŞTURMA BAŞLATACAK?'

Bugün ülkede konuşulanın ise 30 yılı aşkın süredir devam eden terörün sonlandırılması, kanın durdurulması olduğunu vurgulayan Bozdağ, çözüm sürecinin ülkede huzuru, güvenliği ve barışı sağlamayı amaçladığını bunun da Hükümetin temel ve anayasal görevlerinden olduğunu belirtti.

Bekir Bozdağ, "Herhangi bir Cumhuriyet savcısı nasıl bir soruşturma başlatacak? 'Sen ülkenin güvenliğini niye sağlıyorsun, 30 yıldır devam eden terörü neden bitiriyorsun?' diye mi soruşturma başlatacak? Böyle bir şey olabilir mi? Şu anda yapılan şey, yasal çerçevede Hükümet yasalarla yetkilendirildiği adımları atıyor." diye konuştu.

Bozdağ, ancak benzer çalışmalar yapan MİT Müsteşarı hakkında kısa süre önce dava açılması istendiğinin hatırlatılması üzerine ise "Onunla ilgili de yanlış olduğunu söyledik. Zaten devam eden soruşturma sonrasında da savcılık takipsizlik kararı verdi. Yapılanan yanlışlığını bu takipsizlik kararı ortaya koydu" dedi.

SÜREÇ SEKTEYE UĞRAR MI?

Yasal düzenleme konusunda ısrar edilmesi halinde sürecin sekteye uğrayıp uğramayacağı sorusunu da yanıtlayan Bozdağ, "Ben sürecin sekteye uğrayacağı kanaatinde değilim. Çünkü Türk toplumu çözüm sürecine desteğini ortaya koymuştur. O yüzden süreç işleyecektir" ifadelerini kullandı.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Hükümetin bütün hukukçuları yasal düzenleme üzerinde çalışıyor" dediğinin aktarılması üzerine de Bozdağ, sürece ilişkin yasal bir dayanağa ihtiyaç olmadığını, mevcut yasaların atılan adımları karşıladığını söyledi.

'KANDİL'İN ÖCALAN'IN SESİNİ DUYMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Demirtaş'ın "Kandil, Öcalan'ın sesini duymak istiyor" dediğinin ifade edilmesi ve bunun mümkün olup olmadığının sorulması üzerine de Bozdağ, böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını, ayrıca ihtiyaç da olmadığını düşündüğünü belirtti.

'AKİL İNSANLAR KOMİSYONU'NUN MECLİSTEN BAĞIMSIZ OLMASI ÖNEMLİ'

Akil insanlar komisyonu konusuna da değinen Bozdağ, "Esasında akil insanların Meclis'ten bağımsız olması, biraz daha rahat çalışabilir bir yapı olması da son derece önemli," dedi ve  "Aynı konuda bir Meclis dışında akil insanlar, bir tane Meclis içinde akil insanlar, doğru görmüyorum," değerlendirmesinde bulundu.