Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, CHP PM üyesi Sera Kadıgil’in “Türkiye’nin 10 yılı, Başkanlık Referandumu ve KHK’lar: Quo Vadis?” başlıklı etkinliğe katılımını yasakladı.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü, 16 Şubat Perşembe günü CHP PM üyesi Sera Kadıgil’in de katılacağı “Türkiye’nin 10 yılı, Başkanlık Referandumu ve KHK’lar: Quo Vadis?” isimli bir etkinlik düzenleyeceğini duyurmuştu.

Söz konusu yasak kararının Rektörlük Kurulu’nun aldığı “Herhangi bir siyasi partiyle ilişkili olan kimselerin üniversiteye konuşmacı olarak çağrılmasını yasaklayan" kararı ile gerekçelendirildiği aktarıldı.

Yasağın ardından bir açıklama yapan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü, sansürden ötürü etkinliği iptal ettiğini duyurdu.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kamuoyuna, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (BÜSUİK) olarak 16 Şubat 2017 Perşembe günü gerçekleştireceğimiz “Türkiye’nin 10 yılı, Başkanlık Referandumu ve KHK’lar: Quo Vadis?” isimli etkinliğimiz, etkinlik onayına gönderildikten sonra doğrudan Rektörlük Kurulu tarafından alınan, “Herhangi bir siyasi partiyle ilişkili olan kimselerin üniversiteye konuşmacı olarak çağrılmasını yasaklayan” karar gerekçe gösterilerek sansürlenmiştir.

Yapılan görüşmeler sonucunda konuşmacı olarak davet ettiğimiz Avukat Sera Kadıgil’in, CHP PM Üyesi olması ve kamuoyunda Anayasa Referandumunda “Hayır” oyu kullanacak bir figür olarak bilinmesi sebebiyle etkinlik programından çıkarılması istenmiştir. Akademik kurulların, üniversitenin kamuya yönelik görevlerini yerine getirmede bir engel haline getirilmesi, hükümet eliyle yürütülen baskılardan farksızdır.

Daha geçen hafta görevinden uzaklaştırılan Murat Sevinç hocamızın açık dersinde belirttiği gibi, ilkelilik akademinin temel taşıdır. Ülke ne kadar çağ dışılığa sürüklenmişse, akademi ilkelerine o denli sarılmalıdır. Akademinin sinerek bir taraf haline gelmesi utanç vericidir. Kamuoyunda “Hayır” propagandası ile anılıyor olmak, bir konuşmacının etkinliğe katılımını yasaklamaya gerekçe olamaz. Rektörlük Kurulu’nun almış olduğu kararı kınıyor, kulüp ilkelerimiz gereği bize sunulmuş olan bu çerçeve içinde bir etkinlik yapmayı reddediyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü”

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Sera Kadıgil,AKP’nin başkanlık anayasasına karşı çektiği “Hayır” videosunun ardından, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınmış, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla hakkında iddianame hazırlanmıştı. Halen devam eden soruşturma kapsamında Kadıgil’in 7 yıla kadar hapsi isteniyor. (Kaynak: Gazeteyolculuk)