Gözler ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona çevrilmişken, BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’nin sınır politikalarını da yakından ilgilendiren ‘yabancı savaşçılar‘la ilgili ‘tarihi‘ bir karar alındı.

Daimi üyeler ABD, Fransa, Britanya, Rusya ve Çin başta olmak üzere dönüşümlü 10 üyenin liderleri, IŞİD’e diğer ülkelerden katılan savaşçılara karşı birtakım önlemler içeren 2178 sayılı kararı oybirliğiyle kabul etti.

UYMAYANA YAPTIRIM VAR

Bağlayıcı olan karar, devletlerin ‘yabancı savaşçılar‘a katılanları engellemesini şart koşuyor; bu kişilere seyahat hakkı tanınmamasını, finanse edilmemelerini ve ekipman sağlanmamasını öngörüyor.

Bu bağlamda karar, militanların serbestçe geçtiği iddia edilen Türkiye- Suriye sınırı için de ayrı bir önem taşıyor. BM karara uymayan ülkelere ekonomik yaptırım ve güç kullanma hakkını elinde bulunduruyor.

OBAMA: TARİHİ KARAR

ABD Başkanı Barack Obama oybirliğiyle alınan kararı ‘tarihi‘ diye nitelerken, “Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve teröre son vermek için her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.