BM'nin, 300'den fazla tanıkla yapılan söyleşilere dayandırdığı 'Terör Yönetimi: Suriye'de IŞİD idaresinde yaşamak' adlı raporda, IŞİD'in sivillere karşı 'aşırı şiddet' uyguladığı belirtildi.

Rapora göre, sigara içen erkeklerin parmakları kesildi, bir erkek hastayı tedavi eden kadın diş hekiminin de halkın gözü önünde kafası kesildi.

İnsan hakları denetçilerinin hazırladığı rapor, BM'nin IŞİD'in taktiklerini yakından incelediği ilk rapor olarak kayda geçti.

Raporda, IŞİD'den kaçan veya Suriye'de IŞİD kontrolünde yaşayan erkekler, kadınlar ve çocuklarla yapılan söyleşilerin yanı sıra örgütün dağıttığı fotoğraflar ve videolar da incelendi.

BM, halka açık alanlarda yapılan infazların yaygın olduğunu ve cesetlerin 'yerli halka uyarı' olarak teşhir edildiğini belirtti.

Raporda, IŞİD'in bölge istikrarına oluşturduğu tehdidi uluslararası toplumun göz ardı ettiği vurgulanırken Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulunamamasının da 'tehlikeli bir boşluk doğurduğu', bu boşluğun da IŞİD tarafından doldurulduğuna dikkat çekildi.

İŞKENCE YAYGINLAŞTI      

IŞİD militanlarının gıda ve tıbbi malzeme yardımı tedarik yollarını engellemesi, tecavüz, recm ve sivillere yönelik işkenceler, Ezidi kadınların seks kölesi olarak alı konulması ve IŞİD militanlarının çocuklarını doğurmaya zorlanmaları da raporda yer alan maddeler arasında.

BM ayrıca, IŞİD'in çocukları savaşmaya zorlamasına ve yine çocuklara zorla toplu infaz videoları izletmesine dikkat çekti.

IŞİD militanlarının, ABD hava saldırılarına karşı sivillerin evlerine ve çiftliklerine konuşlanmaları da raporda yer aldı.

Rapor, BM'nin Uluslararası Bağımsız Suriye Arap Cumhuriyeti Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlandı.

Komisyon, Suriye'deki insan hakları ihlallerini inceleme amacıyla BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından 2011 yılında kurulmuştu.

Raporda, IŞİD'in yanı sıra sivillere ve ele geçirilen savaşçılara yönelik insan hakları ihlallerinden Suriye hükümeti dâhil diğer tarafların da sorumlu olduğu belirtildi.

Diğer tarafların ihlalleri sakladığı, IŞİD'in ise kendi idaresini zorla kabul ettirmek için 'ihlalleri ve suçları' açıkça teşhir ettiği kaydedildi. (BBC Türkçe)