İran ile nükleer program konusundaki görüşmelerin nihai bir anlaşma doğrultusunda yeni bir aşamaya girilirken, BM raportörü bu müzakerelerin en büyük kaybedenlerinin İran vatandaşları olmaması için baskının arttırılmasını istedi.

Ahmed Shaheed'in sunduğu raporda artan idamlar, gazeteci ve aktivistlerin hapsedilmesi, kadın ve azınlıklara yönelik ayrımcılıklar yer alıyor.

Raportör, "Alandaki belirli ve sınırlı bir iyileşmeyi not ediyor ve selamlıyorum ama İran'daki genel durum felaket olarak kalmaya devam ediyor" dedi.

Sunulan rapora göre 25'i kadın ve 13'ü çocuk olmak üzere en az 753 kişi 2014 yılında idam edildi. Bu rakam, son 12 yılın en yüksek seviyesini ifade ediyor.

İdam edilenlerin yarısına yakını, yani 362'si uyuşturucu ile bağlantılı suçlardan mahkum edilmişti.

Nüfus bazında ele alındığında kişi başına en fazla idamların İran'da yaşandığını belirten Shaheed, Tahran'dan idamlara derhal bir erteleme getirmesini istedi.

BM özel raportörü, ifade özgürlüğü hakkını kullandıkları için cezaevine atılan tüm gazeteci ve aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi.  Raportöre göre, en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülkelerin başında İran geliyor.

İran'daki hak ihlalleri durumunun uluslararası raporlara yansıyandan çok daha vahim olduğu belirtiliyor.

İranlı muhalif kaynaklara göre sadece Mart'ın ilk 13 gününde 50 kişi idam edildi. Yılın başından bu yana idam edilenlerin sayısının ise 226'ya ulaştığı bildiriliyor. İran'da idamların tümü resmi olarak açıklanmıyor. (ANF