HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, AKP’nin referandum etkinliklerinin iptal edilmesi nedeniyle Avrupa ile başlayan diplomatik krizi değerlendirdi.

Bakan Çavuşoğlu ve Kaya’nın Hollanda’ya alınmamasını değerlendiren Kerestecioğlu, Avrupa’nın faşizmle suçlanmasının ‘komik’ olduğunu söyledi.

Kerestecioğlu, “Öncelikle kendi gerçekliğimizi görmemiz gerek. Bizleri 40 milletvekili ve iki bakan ile Cizre’ye sokmayan AKP’nin başka ülkeleri faşizm ile suçlaması kendilerini komik duruma düşürdü” dedi.

AKP’nin krizi tırmandıran politikasının AKP’ye değil, Türkiye’ye ve yurttaşlara zarar verdiğini söyleyen Kerestecioğlu, “AKP’nin bu politikaları Avrupa’daki yurttaşları ırkçı saldırıların hedefi haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘başkanlığı’ öngören  anayasa değişikliği referandumu için yapmak istediği etkinliğe Hollanda’nın izin vermemesi ile başlayan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’dan sınır dışı edilmesi ile doruğa tırmanan kriz karşılıklı açıklamalarla sürüyor.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu Türkiye- Avrupa krizini Gazete Karınca’dan Altan Sancar’a değerlendirdi.

Yaşanan gerilimin Avrupa’da yaşayan Türkiyeliler açısından kötü sonuçlar doğurabileceğini ve Türkiyelileri ırkçı saldırıların hedefi haline getirebileceğini belirten Kerestecioğlu, Türkiye içinde ‘Hayır’ çalışmalarına yönelik baskıların gözler önündeyken AKP’nin başka ülkeleri “faşizm” ile suçlamasının “komik” olduğunu söyledi.

‘ÖNCE GERÇEKLİĞİMİZİ GÖRMEMİZ GEREK’

Türkiye’de uzun süredir çok ciddi hak ihlalleri yaşandığını savunan Kerestecioğlu, iktidar yetkililerinin krizin ardından Avrupa’ya dönük söylemlerini hatırlatıp, “Öncelikle kendi gerçekliğimizi görmemiz gerek” dedi. Kerestecioğlu şunları söyledi:

Milletvekillerimizin tutuklanması ile başlayan ve bugüne kadar getirilen süreç, başkanlık sistemini ve tekçi rejimi yerleştirmenin yapı taşlarını oluşturdu. HDP olarak, bu tekçi yapının karşısında en etkin muhalafeti yapan ve bunu engelleyen parti olduğumuz için de engellenmelerle karşılaştık. Ancak ihlaller yalnızca bizlerle sınırlı kalmadı ve 15 Temmuz ardından ilan edilen OHAL ile yayınlanan KHK’ler sonucu binlerce insan işinden edildi ve kimseye nefes aldırmama amacı güdüldü. OHAL ile yüzlerce gazeteci tutuklandı, halkın toplantı ve gösteri halkı elinden alındı ve Kürt illeri OHAL öncesinden başlayarak tahrip edildi. Bugün yaşadığımız Türkiye gerçeği bu ve öncelikle kendi gerçekliğimizi görmemiz gerek.

‘REDDEDİLEN TÜRKİYE DEĞİL AKP’

HDP olarak dünyanın her yerinde gösteri ve ifade özgürlüğü hakkını savunduklarını söyleyen Kerestecioğlu, Türkiye’de bu hakkı engelleyerek bir çok hak ihlaline imza atan hükümetin,  Hollanda’ya diplomatik bir görüşme için değil ‘Evet’ kampanyası yürütmeye gittiğini söyledi.

Kerestecioğlu şöyle konuştu:

Hükümet olarak ülkenizde bunca hak ihlaline yol açarken, kalkıp kendinize karşı yapılan engellemeyi anlatamazsınız. Türkiye’de ‘Hayır’ çağrısı yapanları engelleyip, tutuklarken; Hollanda’ya yalnızca ‘Evet’ propagandasına giderken, yani Türkiye yararına diplomatik veya ticari görüşmeye gitmiyorken karşınızdaki ülkenin kurallarına saygı göstermelisiniz. Kaldı ki 2008’de kendi getirdiğiniz kanun ile yurt dışı temsilciliklerinde ve sınır kapılarında seçim propagandasını yasaklamışken, buna da sizler uymuyorsunuz ve mağdur olduğunuzu belirtiyorsunuz. Tam da bu nedenle reddedilenin Türkiye değil, AKP olduğunu söylüyoruz.

‘AKP’NİN POLİTİKALARI YURTDIŞINDAKİ YURTTAŞLARI IRKÇI SALDIRILARIN HEDEFİ HALİNE GETİRİYOR’

AKP’nin krizi tırmandıran bu politikasının AKP’ye değil, Türkiye’ye ve yurttaşlara zarar verdiğini söyleyen Kerestecioğlu şöyle devam etti:

AKP’nin mevcut politikaları, Türkiye’ye ticari açıdan ve dolayısıyla ekonomik yönden zarar verirken, yurttaşlara da ırkçı saldırıların hedefi haline getirerek zarar veriyor. Buna karşılık, Avrupa ülkeleri de yaklaşan seçimler nedeni ile milliyetçi oyları hedefleyerek AKP hükümetinin yaptıklarını yapıyor.

AKP temsilcisinin bahsettiği gibi ‘Evet’ oylarının oranı iki puan arttıysa ve yaşananlar da tam da bunun için yapılmışsa ortada büyük bir ayıp var demektir. Kimse yurttaşların huzurlarını ve ekonomilerini  sıkıntıya sokarak puan arttırma derdinde olamaz, bu yalnızca ayıplanacak bir şeydir. Ancak,  yaşananların oylara ciddi bir yansımasının olduğunu veya olacağını düşünmüyorum.

‘BİZİ CİZRE’YE SOKMAYAN AKP’NİN AVRUPA’YI FAŞİZMLE SUÇLAMASI KOMİK’

Kerestecioğlu, Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında HDP heyeti ve bakanların kente sokulmadığını hatırlatarak, “AKP’nin başka ülkeleri faşizm ile suçlaması kendilerini komik duruma düşürdü” dedi.

Kerestecioğlu şunları söyledi:

Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri nedeni ile Batı’nın kendi evrensel hukuk normları gereği yapması gereken birçok şey vardı ve biz bunları her fırsatta dile getirdik, fakat bunları yapmakta geç kaldılar. Geldiğimiz günde Batı dünyası Erdoğan ve bazı bakanların yürüttüğü hakaret dolu, dışlayıcı ve düşmanlaştırıcı politika nedeni ile tavır almaya başladı.

Çünkü bizleri 40 milletvekili ve iki bakan ile Cizre’ye sokmayan AKP’nin başka ülkeleri faşizm ile suçlaması kendilerini komik duruma düşürdü. Biliyoruz ki dış politika AKP yaptığının aksine, dengeler gözetilerek ve düşmanlaştırıcı dilden uzak biçimde yürütülür, ancak bu gerçeklik Türkiye’de uzun süredir unutuldu ve tedavülden kaldırıldı.

AKP herkese karşı saldırgan bir politika izlemeyi ve ardından da geri adım atmayı bir adet haline getirdi. Daha önce İsrail ile bir gerilim yaşandı ve 13 insan Mavi Marmara’da hayatını kaybetti; AKP ise yaptığı anlaşmalar ile bu insanların tazminat haklarını dahi ellerinden aldı. Ardından Rusya uçağının düşürülmesi ile ‘Emri ben verdim!’ diyenler, kısa sürede bambaşka bir politika benimsediler. Tüm bu yalpalamalar ve sertliklerin tek nedeni ise AKP’nin içeride ve dışarıda şeffaf ve demokratik bir politikasının bulunmaması. AKP’nin bu politikalar ile bir yere varamayacağı ve yalnızca yurttaşlara zarar vereceği de ortada. HDP olarak bu politikaların terkedilmesi için de elimizden gelen her türlü çalışmayı yürütmeye de devam edeceğiz.