Gezi Parkı direnişinin devamı olan 25 Haziran’daki eylemlerde gözaltına alınan ve tutuklananlar hakkındaki dava 1,5 yıl sonra görüldü.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz yargılanan 26 kişi hakkındaki iddianamede “Silahlı terör örgütü üyeliği”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Suçu kimliği gizleyerek ve birden fazla kişi ile işlemek”, “Mala zarar vermek” ve “Silahlı katılım” iddiaları sıralandı.

Davaya müdafi avukatlar "usulsüz yargılama" nedeniyle davanın iptalini isteyerek; "bu iddianamenin kabulü bile hukuksuzluktur" dedi. Mahkeme Başkanı savunmanın çabuk bitirilmesini istedi. Davanın sanık avukatları "Savcılar sadece aleyhte deliller toplamıştır. Bu dava ideolojiktir. Bu iddianamenin kabulü bile hukuksuzluktur" dedi.

Mahkeme önünde, Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelenler “İsyan sırasında hepimiz oradaydık, şimdi de arkadaşlarımızla omuz omuzayız" açıklamasını yaptı.

Mahkeme sanıkların savunmalarıyla devam etti...

Sanık O.Gören, "Hiçbir parti ve örgüte üye değilim, en son Milli Kütüphaneye üye olmuştum" derken;

Sanık M.Aslan, "Turkcell çağrı merkeziyle yaptığım görüşme örgüt üyeliği kanıtı sayılmıştır" sözleriyle kendileriyle savundu.

Sanık Avukat "İddianamede kimin malına nerede ve nasıl zarar verildiği açıkça belirtilmiyor. Gezi olaylarındaki tüm maddi zararlardan buradaki sanıkları sorumlu tutuyorsunuz. Turkcell'in reklam için aradığı numara bile iddianameye koyulmuş. Müvekkillerimin üyesi olduğu terör örgütü hangisi, ne zaman kuruldu belli değil. Göstericileri kışkırtan polisin orantısız güç kullanmasıdır." dedi.

Sanık M.Bozkurt, "Hiç katılmadığım eylemlerde gözaltına alındığım yazıyor iddianamede. Ben nasıl bir terör örgütü üyesiyim ki evimde maytap bile bulunamadı. Deniz'leri anmak suçsa birçok insanla her sene bu suçu işliyorum, işleyeceğim. Biz değil asıl Tayyip Erdoğan yargılanmalıdır." sözleriyle savunmasını yaptı.

Sanık H.Cengiz' de savunmasında  "Devrimci Yol terör örgütü değildir" diyerek "Ben üyesi değilim, ben kurtuluşçuyum. Eylemler sırasında göğsümün sol tarafından gaz fişeği ile vuruldum" dedi.

Müşteki polislerin ifadeleriyle salonda gerginlik yaşandı. Bazı dinleyiciler salondan çıkarıldı.

Tanık olarak dinlenen Çevik Kuvvet verdiği ifadede "Ayağıma taş geldi bileğim çatladı, Hiçbir ihtiyacımızı karşılayamadık." derken; diğer tanık polis "Kaç fişek attım bilmiyorum, teçhizatımız eksikti. Kask numaramı hatırlamıyorum. Bize gaz fişeğinin açısı için eğitim verilmedi, bazen ayağa nişan alırız" ifadelerini kullandı.

'İDDİANAMEDE SADECE TECAVÜZ VE CİNAYET SUÇLAMASI YOK’               

Duruşmayı izleyen CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi CHP Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Candan Yüceer twitterdan yaptığı açıklamada '40gün neyle suçlandığını bilmeden cezaevinde yatan sanıkların avukatlarının 4 dakika konuşmasına bile tahammül edemiyorlar. Gezi davası iddianamesinde sadece tecavüz ve cinayet suçlaması yok. Bunlar dışında her türlü suç var' dedi. (Cumhuriyet)