Rojava Halk Meclisi (MGRK) Eşbaşkanı Sinem Mihemed, Birleşmiş Milletler (BM)'den üst düzey bir heyetle görüştüklerini belirterek BM'nin Rojava için projeler geliştirdiğini ve önümüzdeki dönemde insani yardım amaçlı Rojava'da çalışmalar yapacağını açıkladı.

Fırat Haber Ajansı'ndan Bahoz Deniz'in haberine göre; Avrupa'da BM nezdinde yaptıkları temasların sonuç verdiğini dile getiren Sinem Mihemed, bu temaslar neticesinde ABD'den gelen üst düzey bir heyetle, 5 Nisan günü Antep'te toplantı yaptıklarını söyledi. Toplantı ile ilgili açıklamada bulunan Mihemed şunları söyledi:

“Daha önce Norveç'te BM yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. BM'nin Rojava'ya yardımda bulunmasını ister misiniz diye sordular. Biz de kabul ettiğimizi söyledik. Daha sonra Antep'te bizi toplantı yapmaya davet ettiler. Kararlaştırdığımız gibi 5 Nisan'da, ABD'den gelen üst düzey bir heyetle görüşme gerçekleştirdik. Yoğun ve yararlı bir toplantı oldu. İlk kez açık ve resmi olarak bizimle ilişkiye geçtiler. BM'nin Rojava'da insani yardım amaçlı faaliyet yürütmesi için bazı şartları olduğunu söylediler ve bize bir protokol sundular. Protokoldeki şartların hemen hemen çoğunu biz zaten pratikte Rojava'da bugün uyguladığımız şeylerdi. Onlara madde madde açıkladık. 'BM, Rojava bölgesine yardım yapmak istiyor, Rojava'dan güvenli şekilde geçip Suriye'nin diğer bölgelerine de ulaşabilmelidir' şeklinde talepleri de oldu. Biz de zaten şu anda öyle bir sorunun olmadığını, kontrolümüzdeki alanlarda rahatlıkla faaliyet yürütebileceklerini ve diğer bölgelere de ulaşabileceklerini fakat çetelerin olduğu alanlarda güvenlik garantisi veremeyeceğimizi söyledik. Rojava'da uluslararası kurumların çalışması için Rojava kantonları olarak her türlü desteği vermeye ve rahat çalışma ortamı oluşturmaya hazır olduğumuzu anlattık. Onlar durumu anladılar.”

SİSTEMİMİZ, BM NORMLARIYLA AYNI

BM heyetinin çalışma şartı olarak öne sürdüğü normların Rojava'da rahatlıkla karşılanabilecek normlar olduğunu kaydeden eşbaşkan Sinem Mihemed, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rojava bölgesinde ihtiyacı olan her kesime yardım etmek istediklerini söyleyince biz de zaten pratikte böyle bir sorunun olmadığını, Rojava'da sadece Kürtlere değil diğer milletlere de, ihtiyacı olan her kesime de ulaşabilmeleri için her türlü yardımı sunabileceğimizi söyledik. Ki zaten kendi sistemimizin de bu esaslar üzerinde yürüdüğünü özellikle belirttik. BM normlarına baktığımız zaman aslında Rojava'daki sistemimiz onların normlarıyla çok benzeştiğini gördük. Bizim açtığımız insani yardım amaçlı kamplar var. Gelip o kampları ziyaret etmelerini ve isterlerse her türlü yardımı yapabileceklerini söyledik. Zaten bizim de istediğimiz böyle uluslararası bir çalışmanın olmasıdır. Bu isteklerine karşı biz de eğer bu insani yardımın olacaksa, bu çalışmanın sürekli halde devam etmesinin çok önemli olduğunu özellikle vurguladık. Yani kısa süreliğine bir proje değil de uzun süre devam edecek bir proje geliştirebileceğimizi ve her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu anlattık. Biz Rojava kantonları olarak BM normlarına göre onlarla çalışmaya hazırız.”

ROJAVA GÜVENLİ BİR BÖLGEDİR

BM yetkililerinin en büyük kaygısının güvenlik kaygısı olduğu belirten Mihemed “Üzerinde durdukları diğer bir nokta da sivil yerleşim alanlarda çatışmaların yaşanmaması konusu oldu. Zaten Rojava'da sivil insanların yaşadığı yerlerde, şehirlerde çatışma yok. Çatışmalar şehir dışında meydana geliyor. YPG bütün savunma tedbirlerini şehirlerin dışında almış, güvenlik çemberi oluşturmuş durumda ve çeteler yerleşim alanlarına saldırırken saldırılara şehir dışında karşılık veriyor. Şuanda Suriye'nin en güvenli alanı da zaten YPG kontrolündeki alanlardır. Güvenlik konusunda herhangi bir sorun yoktur. Aynı şekilde yaralıların tedavi edilme meselesini sordular. Biz zaten şuan bize saldıran çete üyeleri dahil her yaralının Rojava'da tedavi edilmesini sağlıyoruz ve uluslararası sözleşmelere uygun hareket ediyoruz. Bu, bizim hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir noktadır” dedi.

Mihemed sözlerini şöyle tamamladı: “BM yetkilileri toplantıda 'Rojava'ya yardım etmek istiyoruz dediler. Özellikle 'Rojava' kelimesini kullandılar. Bizim için önemlidir, değerlidir böyle demeleri. 3 yıldan beri ilk kez BM bizimle irtibata geçip yardımda bulunacağını söylüyor. Bu durum Rojava için önemli bir durumdur. Heyeti özellikle kurduğumuz sistemi görmeleri için Rojava'ya davet ettik. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz. Rojava ile ilgili projeleri var.”