Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 13-16 Şubat tarihlerinde İran'a yapacağı gezi için davet ettiği BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, İran'daki idamları protesto etmek amacıyla daveti kabul etmedi.

ANKARA - Birdal, daha geçen hafta bir Kürt gencinin idam edildiğini hatırlatarak, "Dar ağaçları kurulan bir ülkeye gitmeyi doğru bulmuyoruz" dedi.

DAR AĞAÇLARININ KURULDUĞU BİR ÜLKEYE GİTMEYİZ

İran'ın Kürt gençlerine yönelik uyguladığı idam cezası uygulamasına yönelik BDP'nin tepkileri devam ediyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 13-16 Şubat tarihleri arasında İran'a yapacağı ziyaret için kendisine eşlik etmek amacıyla davet ettiği BDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Akın Birdal, daveti kabul etmedi. BDP grubunun kararıyla "Dar ağaçlarının kurulduğu bir ülkeye gitmeyiz" sözleriyle daveti cevaplandıran Birdal, daha önce de idamları protesto etmek amacıyla İran dostluk grubundan istifa etmiş ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedi Nejat'a ayrı ayrı mektup göndermişti.

İDAMLARIN DURDURULMASI YÖNÜNDE TAVIR SAHİBİ OLMAK GEREK

Birdal, yazdığı mektuplarda idamları durdurma isteminin İran'ın iç işlerine karışmak anlamına gelmediği, aksine iki ülke arasındaki kardeşleşmenin gereği olduğunu belirterek, idam cezalarının durdurulması için girişimlerde bulunulmasını istemişti.

Daveti ret etmesine ilişkin bilgi veren Birdal, "Daha geçtiğimiz hafta gençlerimiz idam edildi. Böyle dar ağaçları kurulan bir ülkeye gitmeyi uygun görmedik. Gitmeyi uygun bulmadığımızı Cumhurbaşkanı'na bildirdim" dedi. Birdal, yapılacak en iyi şeyin, idamların durdurulması yönünde tavır sahibi olmak olduğunu belirterek bunun aynı zamanda bir insanlık görevi olduğunu bildirdi. Birdal, Gül'ün de bu konuyu gündemine alarak girişimlerde bulunmasını istedi.

DİHA