HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde çözüm görüşmelerinin ikinci yılını doldurmasına rağmen AKP hükümetinin çözüm karşıtı uygulamalarının devam ettiğini söyledi.

Baluken, "Çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi konuşulurken, korucu alımlarının gerçekleştirilmesi barıştan çok savaşı çağrıştıran pratikler olarak görülmektedir. Açıktır ki, Türkiye halklarının barış istemlerine karşın AKP iktidarı silahı öncüle alan bu politikaları kaygı uyandırmaktadır," dedi.

Baluken Bingöl’ün Kiğı ilçesi ve Elazığ’ın Karakoçan ilçesi kaymakamlıklarının verdiği ilanda toplam 300 korucu alımı gerçekleştirildiğini belirterek, korucu alımlarının durdurulması için demokratik eylem ve etkinlikler düzenlendiğine dikkat çekti.

İTİRAZLARA RAĞMEN...

bianet'in haberine göre, soru önergesinde şu sorular yer aldı:

* Bingöl ilimiz Kiğı ilçesine alınmakta olan 150 Geçici Köy Korucusu alımı neden yapılacaktır?

* Korucu alımları yapılmadan önce yöre halkı, sivil toplum kuruluşları ve ilgililer tarafından dillendirilen itirazların dikkate alınmama gerekçesi nedir?

KAMU KAYNAKLARINDAN ÖZEL İŞLETMELERE

* Resmi ilan baraj ve HES’lerin güvenliği için alımı ile gerekçelendirilen korucuların ‘özel işletme’ niteliğindeki yerleri kamusal kaynaklardan oluşan ödemelerle korumaya yöneltilmesinin izahı nedir?

* Halkın verdiği vergilerle özel işletmelerin mekânlarının korunmaya çalışılmasının hukuki boyutu nedir?

KORUCULAR SÜRECE AYKIRI

* Karakoçan ilçemiz sınırlarında bulunan Pembelik Barajının korunması amacıyla 150 geçici köy korucusunun alınması, Kiğı ilçemizde olduğu gibi kamusal kaynaklarla özel şirketlere bağlı işyerlerinin korunması anlamına gelmektedir. Bu yönlü bir alımın hukuki bir zemini var mıdır?

* Çözüm sürecinin başladığı 2012 yılının son aylarından itibaren Türkiye genelinde alınan korucu sayısı kaçtır? Bu korucu alımları hangi illerde yapılmıştır?

* Korucu alımları, HES yapımları ve karakol yapımları çözüm sürecinin barışı ve demokratikleşmeyi esas alan ruhuna aykırı değil midir?