Meclis Başkanı ve AKP İstanbul Büyükşehir adayı Binali Yıldırım, adaylık başvurusu resmen yapıldıktan sonra istifa edeceğini açıkladı.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım görevinden istifa etmeden AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapıldı.

Muhalefet partileri Meclis Başkanı'nın istifa etmeden bir partinin adayı olarak seçim çalışması yürütmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek istifa çağrısı yaptı.

Ancak AKP yetkilileri istifaya gerek olmadığını öne sürdü. Tartışmalar sürerken bazı köşe yazarları Binali Yıldırım’ın istifa edeceğini söylediler.

Milli Gazete yazarı Ahmet Yavuz, AKP iktidarının Binali Yıldırım’ın istifasına karar verdiğini ve bunun yol haritasının hazırlandığını yazdı.

Binali Yıldırım’ın yerine Numan Kurtulmuş ve Hayati Yazıcı isimlerinin geçtiğini yazan Ahmet Yavuz, istifa kararının 24 saat içinde açıklanabileceğini söyledi.

Ahmet Yavuz'un "İstifa tamam, mesele kimin meclis başkanı olacağında" başlıklı yazısını ilgili bölümü şöyle:

"İktidar Binali Yıldırım’ın istifa meselesine karar verdi. Yol haritasını çıkardı. Son MYK’da da bunu netleştirdi. Şöyle ki; AK Parti Genel Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanı, parti kurmaylarıyla yaptığı toplantıda Meclis Başkanı’nın istifa edeceğini duyurup, sormuş.

‘MECLİS BAŞKANI KİM OLSUN?’

Bir süre sessizlik kaplamış masanın etrafını. MYK’da bilinen, Meclis Başkanlığı’na ismi geçen veya talipli iki kişi var. Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve Hayati Yazıcı. Genel Başkan’ın sorusu için daha kimse bir şey demeden söze beklenmedik şekilde, Başkanlık Divanı’nın netameli konularda öne çıkmasıyla hatırlanan en genç üyelerinden biri girmiş.  “Hayati Abi, siz her görevde bulundunuz. Artık Meclis Başkanı da olmazsınız!” Tabi ortam buz kesmiş!

Muhatap o meşhur kötü bakışını fırlatmış, İki isim karşı karşıya gelmiş. Başka isim konuşulmuş mu öğrenemedim ama işler biraz karışmış.

Siz bu kulis bilgisinden, iktidar için daha önce de bizzat “Meclis başkanlığına talibim” diyen kişinin adaylığının denklem dışına itildiğini anlayabilirsiniz. Öğrendiğime göre Sayın Yıldırım, 19 veya 20 Şubat’ta istifa kararını sunacak. Geçen hafta işaretini verdiği istifa kararının tarihini de belki bugün akşam CNN Türk’te Buket Aydın Baykal’ın başarılı programı 40’ta açıklayabilir. Ya da başka bir ortamda. Sonrasında kulisler, başkan adaylarının kulislerine sahne olacak."