AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım, 31 Mart'ın genel seçim ve referandum havasına sokulmaması gerektiğini söyledi.

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu'nu aradığını ve seçim için tam zamanlı olarak mesaiye başladığını belirten Yıldırım, İstanbul'un geçmiş sorunlarının artık geride kaldığını savundu.

Yıldırım, mevcut sorunlar için ise "Sorunu olmayan ölüler ve delilerdir" dedi.

Yıldırım, TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmemesine ilişkin soruya ise "Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz" şeklinde yanıt verdi.

'İMAMOĞLU'NU ARADIM'

İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Yıldırım, "84 gün var ve kendimizi anlatacağız ama prensip olarak daha az konuşacak ve daha fazla dinleyeceğiz" dedi.

Yıldırım, "Gözlerimiz açık İstanbul'u dinleyeceğiz. Sonuç ne olursa olsun İstanbul kazansın istiyoruz. Şu ana kadar belli iki aday var. Bir tanesi 'Millet İttifakı' adına Ekrem İmamoğlu, birisi de 'Cumhur İttifakı' adına benim. Arkadaşımıza da telefon ederek başarılar diledim" şeklinde konuştu.

'GENEL SEÇİM YA DA REFERANDUM HAVASINA SOKULMASIN'

Yerel seçimin genel seçim ya da referanduma dönüştürülmemesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Ümit ederim ki diğer ittifak da bu hassasiyeti gösterir. Bunun en büyük faydası bu güzel şehre olacaktır" dedi.

'SEVABIYLA GÜNAHIYLA 25 YILIN SORUMLUSU BİZİZ'

"İstanbul yerel yönetiminde 25 yıllık bir geçmişimiz var" diyen Yıldırım, "Sevabıyla günahıyla bu dönemin sorumlusu biziz, bunu herkesin bilmesini istiyoruz. 31 Mart seçimleriyle yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyoruz. Bu yeni dönemin ilk durağı cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü 2023'tür. Biz de İstanbul ölçeğindeki hedeflerle yürüyeceğiz" dedi.

İstanbul'da yaşamadığını ama 1967'de geldiğini söyleyen Yıldırım, "İlkokulu bitirmiş, köyünden başka hiçbir yer görmemiş biri olarak geldim. Harem'miş, daha sonra öğrendim..." diyen Binali Yıldırım o günleri anlattı.

'İSTANBUL'UN SORUNLARI DA VAR'

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

"İstanbul'un sorunları da var. Sorunu olmayan ölüler ve delilerdir. 'Sorun nedir' diye sordurdum vatandaşlara ve birincisi ulaşım ve trafik çıktı. Nüfus yoğunluğu ve kalabalık tarzında bir değerlendirme var.

'İSTANBUL 1.0'DI, ŞİMDİ 4.0'DAYIZ'

Dünya değişiyor, İstanbul değişiyor dolayısıyla sorunların şekli de değişiyor. Geçmişte çöp, susuzluk, hava kirliliği, sokaklardaki çamurlar konuşuluyordu. O dönemin yakıcı konuları bunlardı ve geride kaldılar. Bunlar İstanbul 1.0'dı. Şimdi İstanbul 4.0'dayız. Bunun içinde neler var, zaman içerisinde konuşup değerlendireceğiz. İstanbullu isteyecek biz yapacağız. Türkiye de bunu yaptık, İstanbul'da da aynısını yapacağız. Ortak paydamız İstanbul."

'İSTERSENİZ AYAKKABI NUMARAMI SORUN'

Yıldırım'ın, "Diplomatik olmasın, kameralar var, içimizi dökerek konuşalım" demesinin ardından kameralar kapandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım. "Bugün bu toplantıda her şeyi sorabilirsiniz, hiçbir sınırlama yok. İterseniz ayakkabı numaramı da sorabilirsiniz. Hobilerimi, korkularımı sorun. Ama daha çok İstanbul'u sorun" dedi.

 'İSTİFA' YANITI

Yıldırım TBMM Başkanlığı görevinden istifa edip etmeyeceği sorusuna, "Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz" şeklinde yanıt verdi.