BBC'nin HARDtalk programından Zeinab Badawi'ye konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'de her şeyden önce Esed değişmeli" dedi.

Badawi’nin, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı savaşan grupları desteklemesiyle IŞİD’in bölgeye yerleşmesine neden olduğu ve bunun şimdi Türkiye için bir tehdit yarattığına dair eleştirilerle ilgili sorusuna Yıldırım şu yanıtı verdi:

“Esed’in öldürdüğü, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların bağımsızlık mücadelesi vermek için oluşturduğu gruba Türkiye destek veriyor. Onun dışındaki gruplara, ne DEAŞ’e, ne PYD’ye ne de Esed’in güçlerine Türkiye asla destek vermez.”

IŞİD’le bağlantılı hücrelerin Türkiye’de faaliyet gösterdiğinin belgelendiğini söyleyen Badawi, Başbakan’a bunu kesin olarak durdurup durdurmadıklarına sorusuna Yıldırım, “Kesinlikle biz DEAŞ örgütüne veya herhangi başka bir terör örgütüne hiçbir sempati göstermedik, geçmişte de göstermedik, gelecekte de asla göstermeyiz. Terörün ne kadar can yakıcı bir şey olduğunu dünyada bizden daha iyi bilen bir ülke yok” yanıtını verdi.

TÜRKİYE’NİN ESAD’A YAKLAŞI

Yıldırım, Türkiye’nin Esad’a yaklaşımının değişip değişmeyeceğine ilişkiyi soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bir kere Suriye’de bir şeylerin değişmesinin zamanı çoktan geldi geçti. 500 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Masum, hiçbir günahı olmayan insanlar öldü gitti. 9 milyondan fazla insan yurtlarını terk etti, 3 milyonu Türkiye’de bizim misafirimiz. Biz onlara kollarımızı açtık, evimize kabul ettik.

“Muhakkak Suriye’de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye’de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed’dir.

“Bir yandan Esed var bir yanda DEAŞ var. Yani ‘Esed’i mi tercih edelim, DEAŞ’ı mi?’ diye soruyorsanız, ikisini de tercih edemeyiz. İkisinin de gitmesi lazım.

“Diyelim ki DEAŞ’ı defettik, DEAŞ gitti. Esed orada olduğu müddetçe sorun çözülmeyecek. Başka bir terör grubu ön plana çıkacak. Dolayısıyla DEAŞ’ı yaratan Esed rejiminin tutumudur, Suriye’de ortaya koyduğu yönetim şeklidir, kendi vatandaşlarını bile bile ölüme göndermesidir.”

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının tamamını buradan okuyabilirsiniz.