Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Ak Saray' ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması için bin soru sordu.

Tanrıkulu, Maliye Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini 1 milyar 370 milyon lira, yeni Cumhurbaşkanlığı uçağının maliyetinin ise 185 milyon dolar olduğu açıkladığını hatırlattı.

Tanrıkulu toplamda sarf edilen bu 1.8 milyara ilişkin 1000 soru sordu.

Türkiye’nin her kenti için işsizlik ulaşım barınma ve yatırım gibi sorunların çözülüp çözülemeyeceğini soran Tanrıkulu’nun cevaplamasını istediği sorulardan bazıları şöyle:

Kırk günlük bebeklerin penceresi, sıvası olmayan, tek odalı, kerpiç evlerde zatürreeden öldüğü ülkemizde, maliyetleri altmış bin lira olan alt gelir grubu konutlarından tam 30 bin adet yapılamaz mıydı?

Ortalama 15 Milyon liradan, 500 yatak kapasiteli tam 120 adet yükseköğrenim yurdu yapılarak, 60 bin öğrencimiz için daha barınma imkânı sağlanamaz mıydı?

2014 yılı Mart ayı itibariyle Türkiye’de hala içme suyu şebekesi olmayan 639 köyümüze içme suyu götürülemez miydi?

Tanesi 25 milyon dolardan 36 adet yangın söndürme uçağı alınmaz mıydı?

Kadınların şiddetten korunması, çocuk gelinler sorununun çözülmesi ve kadın istihdamının artırılması için bu 1,8 katrilyon kullanılamaz mıydı?

140 milyon liraya mal olan Göktürk 2 uydusu gibi 13 uydu daha uzaya gönderilemez miydi?

Tanrıkulu, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tam maliyetini, oda sayısını, aylık elektrik giderini, yurtdışından alınan malzemeleri, peyzajı için harcanan maliyeti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı içinde kalan Marmara Köşkü’nün yıkılıp yıkılmayacağını da sordu.