IŞİD tarafından katledilen iki Japon rehine için "Türkiye’nin çabaları" açıklanmazken, konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın 4 Şubat günü 3 dakikalığına Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüştüğü açıklandı.

Bilal Erdoğan’ın bu ziyareti için Erdoğan’ın 3 Şubat’taki telefon görüşmesinde talepte bulunduğu belirtildi.

JAPONYA'DA GİZLENMEDİĞİ İÇİN...

Japonya’da Başbakan’ın yaptığı hiçbir görüşme gizlenmediği için, Bilal Erdoğan-Abe görüşmesi de ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç'in haberine göre, Başbakan Abe, Bilal Erdoğan’ı 4 Şubat günü kabul etti. Japon kaynaklar, görüşmenin içeriği ve gerekçesi için “Sadece 3 dakikalık bir görüşmeydi” açıklaması ile yetindi.

Görüşmeden bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe’yi aramıştı. Erdoğan ile Abe arasında Japon saatiyle 18.15’te gerçekleşen görüşmede, Tayyip Erdoğan’ın oğlunun ziyareti için talepte bulunduğu iddia edildi.

DAVUTOĞLU YERİNE ERDOĞAN

IŞİD’in eline düşen Kenji Goto ve Haruna Yukawa’nın kurtarılması için Abe, muhatabı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu yerine Erdoğan’ı 20 Ocak günü aramış ve yardım istemişti. Japonya, rehine krizinde IŞİD’in talep ettiği fidyenin ödenmesini reddetmiş, Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin 101 gün aradan sonra serbest bırakılması olayı üzerine Türkiye’den de yardım istemişti.

TÜRKİYE 'BİLGİ VEREMİYORUZ' DEMİŞTİ

IŞİD’in rehineleri infazının ardından da Erdoğan, Abe’yi 3 Şubat günü aradı. Bu görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Erdoğan, IŞİD’in ikinci Japon rehineyi de öldürmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Aynı görüşmeye dair Japonya’da yapılan açıklamada, Abe, Erdoğan’a rehine krizinde gösterdiği çabalar için teşekkür etti. Zorlu bir süreçte Türkiye’nin yardımının önemini ve Japonya’nın Ortadoğu’nun barış ve güvenliği için katkılarına devam edeceğini belirtti. Ancak Türkiye’nin oynadığı bu rol hakkında Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, 4 Şubat’ta yaptığı basın toplantısında, “Türkiye terörle mücadelesini her alanda sürdürüyor. Ama spesifik olarak kişilerin kurtarılmasına ilişkin neler yapıldığı konusunda bilgi veremiyorum. Arzumuz özgürlüklerine kavuşmalarıydı” açıklamasını yapmakla yetinmişti.