ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’yle Körfez ülkelerinin Suriye politikasını eleştirdikten sonra özür dilemesi Amerikan basınında yer bulmaya devam ediyor.

New York Times gazetesinin yazı kurulunda görev yapan deneyimli gazeteci Carol Giacomo, Ankara’yı Esad yönetimini devirebilmek için El Kaide dahil aşırılıkçıları desteklemekle suçlayan Biden’ın ‘gerçeği söylediği için özür dilediğini‘ yazdı.

Giacomo’nun bugün yayımlanan yazısı özetle şöyle:

‘Doğruyu söylediği çoktan doğrulandı’

Eskiden, siyasetçilerin başı yalan söyledikleri için belaya girerdi. Başkan Yardımcısı Joe Biden açısından, gerçeği söylemesi büyük bir karmaşa yarattı.

Biden’ın söylediklerinin doğru olduğu, New York Times, diğer medya kuruluşları ve Batılı yetkililer tarafından teyit edildiği konusunda çok az şüphe var. Bununla birlikte, Biden Tayyip Erdoğan’ın talebinden sonra cumartesi gecesi Türkiye’den özür dilemek zorunda kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri de gücenince, bir özür daha yayınladı.

2016’da başkan adayı olabilecek Biden, düşünmeden konuşmasıyla meşhur. 2012’deki bir televizyon programında, eşcinsellerin evlenmesine Başkan Obama’dan önce destek verince yine kıyamet kopmuştu. Zamanlaması siyasete uygun olmayabilirdi ama doğru yerde duruyordu.

Mevcut durumda da Biden’ın biraz itidalli davranıp Erdoğan’la konuşmasının içeriğini açıklamaması gerekirdi. Fakat temeldeki gerçek, yani Türkiye’yle diğer ülkelerin IŞİD ve diğer aşırılıkçıların ortaya çıkmasına yol açtığı gerçeği, iyi niyetle ortadan kaldırılamaz.

IŞİD’le savaşmak, ABD, Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve bölgedeki diğer ülkelerin ortak çıkarı. Bu, IŞİD’in güçlenmesine yol açan hataları itiraf edip düzeltmek anlamına geliyor. Bunun için, Türkiye’nin IŞİD’e gelir, silah ve yabancı savaşçılar için bir koridor olmasına son verilmesi de gerekiyor. (Diken)