ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriyeli muhaliflerin güçlendirilmesi ve Esad yönetiminden uzak bir siyasi geçiş sürecini ele aldıklarını söyledi. Erdoğan da ABD ile bir çok konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti.

Biden ve Erdoğan Beylerbeyi Sarayı'da dört saat süren görüşmeden sonra açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Birinci derecede, Suriye ve Irak'ta gelişmeler ile IŞİD tehdidi konusunda etraflıca görüşme imkanımız oldu. İstişare ettiğimiz bir çok konuda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördüğümüzü memnuniyetle ifade etmek isterim. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız."

Joe Biden da şöyle konuştu:

"Uluslararası bir koalisyonun parçası olarak IŞİD'in zayıflatılması ve sonunda yenilgiye uğratılması konusunu görüştük. Suriye muhalefetinin güçlendirilmesi ve Esad rejiminden uzak bir siyasi geçiş süreci izlenmesini de ele aldık. Ayrıca ılımlı Suriye muhalefetinin eğitilip donatılması meselesini görüştük. Bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var, sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğunu düşünüyor" dedi."

Biden, Erdoğan'la görüşmesinden önce İstanbul'daki Atlantik Konseyi zirvesine katıldı. Konuşmasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle Irak Hükümeti arasında geçen hafta varılan petrol anlaşmasını cesaret verici olarak niteleyen Biden, Basra-Ceyhan boru hattı projesine de destek belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Rusya'nın geçmişte, enerjiyi bir silah olarak kullandığını öne sürerek, Avrupa'nın enerji tedarikinde kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi.

TGB’DEN ÇUVALLI PROTESTO

Bu arada, Taksim-Tünel Meydanı'nda toplanan TürkiyeGençlik Birliği üyesi yaklaşık 300 kişilik bir grup, Biden'ı protesto etti.

Ellerinde çuvallarla Galatasaray'a kadar yürüyen grup "Çuvalı geçirdik, denize de dökeriz. Biden defol bu memleket bizim" sloganları attı. (BBC Türkçe)