Kasım ayında gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerinde Trump’a rakip olan Demokratların adayı Joe Biden’ın, 19 Ocak 2020’de bir röportajda kullandığı ifadeler Türkiye’de gündeme geldi.

Biden, söz konusu röportajda Türkiye’deki muhalefet partilerine destek vererek, iktidarı değiştirebileceklerini söylemişti. “Yapacağım en son şey, ona (Erdoğan’a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu” diye konuşan Biden, diğer taraftan Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edecekleriyle ilgilenmeleri gerektiğini de sözlerine eklemişti.

‘MUHALİF LİDERLERİ DESTEKLEDİĞİMİZİ AÇIKÇA GÖSTERMEMİZ LAZIM’

Biden’ın, ocak ayında yaptığı konuşmasındaki ifadeler şöyle olmuştu:

“Bence ona (Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamentoya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için… Bu iş bir süre iyi gidiyordu. Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli.”

İKTİDAR VE MUHALEFET, BİDEN’A TEPKİLER KONUSUNDA BİRLEŞTİ

Biden’ın bu ifadelerine tepkiler geldi. CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, Türkçe ve İngilizce olarak yaptığı paylaşımda “Sayın Joe Biden, CHP ve siyasi müttefiklerinin kazanmak için yabancı bir desteğe ihtiyacı yoktur, böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Atatürk’ün dediği gibi: Bağımsızlık bizim karakterimizdir. ABD dahil tüm yabancı aktörler milletimizin bağımsızlık ve egemenliğine saygı göstermelidir,” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Biden’e tepki gösteren isimler arasındaydı. Karamollaoğlu, “Amerika başka ülkelerin içişlerine karıştığı müddetçe dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek. Kendi içlerinde sıkıntıların her geçen gün arttığı bir ortamda Joe Biden’a düşen görev önce kendi ülkesinin sorunlarına odaklanmak olmalıdır,” paylaşımını yaparak Biden’ı eleştirdi.

Muharrem İnce de Biden’a “Türkiye’de Hükümet değiştirmek sizin işiniz değil, milletin işi,” diyerek yanıt verdi.

Hükümet cephesinden de Biden’a karşı tepkiler yükseldi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Başkan Adayı Joe Biden’ın açıklamalarına ilişkin, “Türkiye, demokratik siyasi atmosferin bu tip sorumsuz beyanatlarla bozulmasına müsaade etmeyecek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelesine devam edecektir,” ifadesini kullandı.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Biden’ın aralık ayında kullandığı, bugünlerde medyaya yansıyan ifadelerinin, Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansıması olduğunu belirtti.

Bu ifadelerin demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmediğini vurgulayan Altun, “NATO müttefikimiz olan ABD’nin bir başkan adayının diplomaside de yeri olmayan bu yakışıksız ifadelerinin mevcut yönetimce de kabul edilemez görüldüğüne inanıyoruz. Türkiye, siyasi oyunlara malzeme yapılacak bir ülke asla değildir,” değerlendirmesinde bulundu.

Altun, “dostça bir hatırlatma” diye bitirdiği açıklamasında şunları kaydetti:

“Tüm bunların yanında, ülkemizdeki muhalif siyasetin, kendisini küçük düşürücü ve milletimizin aklında soru işaretleri oluşturan bu ifadelere herhangi bir tepki göstermemiş olması üzücüdür ancak bizler için şaşırtıcı değildir. Türkiye, demokratik siyasi atmosferin bu tip sorumsuz beyanatlarla bozulmasına müsaade etmeyecek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelesine devam edecektir. Hiç kimse milli irademize ve demokrasimize saldıramaz, halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanımızın meşruiyetini sorgulayamaz. Buna cüret edenler en son 15 Temmuz 2016 gecesi ağızlarının payını almışlardır. Dostça bir hatırlatma.”