Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ilçede 1992-1996 yılları arasında işlenen 22 "faili meçhul" cinayete ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırladıktan sonra Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame ile 4'ü asker 5'i köy korucusu 9 kişi yargı önüne çıkacak.

Yargılanacak isimler arasında Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur ve Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk ile köy korucularından ve itirafçılardan oluşan "Bıçak Timi" üyeleri yer alıyor.

DİHA’nın haberine göre, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, çeşitli tarihlerde yapılan kazılarda cesetlerine ulaşılan 1992 1996 yılları arasında işlenen 22 "fail meçhul" cinayete ilişkin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda 4'ü asker 5'i köy korucusu 9 kişi hakkında hazırlanan iddianame, sunulduğu Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dün kabul edildi.

Söz konusu cinayetlerle ilgili "Silahlı terör örgütü kurmak, üye olmak" ve "Tasarlayarak adam öldürmek" suçlarından cezalandırılması istenen kişiler, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk ile geçici köy korucularından ve itirafçılardan oluşan "Bıçak Timi"nde yer alan Abdurrahman K, Ramazan Ç, Mehmet Salih K, Mehmet Emin K ve İsmet K. İsimli korucular ile asker Ünal A'dan oluşuyor.

SORUŞTURMA GİZLİ TANIK AYDOS’UN İFADELERİ İLE BAŞLADI

İddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2008/1756 No'lu dosya üzerinden yürüttüğü soruşturma kapsamında gizli tanık "Aydos"un İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 27 Ekim 2008'de verdiği ifadede, "Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Hasan Atilla Uğur'un terörle mücadele adı altında bölgede birçok cinayet, işkence ve karanlık faaliyetler gerçekleştirdiğini" beyan etmesi üzerine dosyanın yetkisizlik kararı verilerek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 10 Ocak 2013'te Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'na "gizli tanığın ifadesinde geçen olaylar ile benzeri olaylara ilişkin kapsamlı araştırma yapılması" yönünde talimat yazıldığı bildirilen iddianamede, gerekli soruşturmanın söz konusu talep üzerine başlatıldığı kaydedildi.

MAĞDUR VE TANIKLARI N BEYANLARI İLE SORUŞTURMA GENİŞLETİLDİ   

Soruşturma kapsamında faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına yönelik araştırmalar yapıldığı belirtilen iddianamede, ifadesine başvurulan mağdur ve tanıkların 'Cinayetlerin JİTEM adlı örgüt bünyesinde gerçekleştirildiğini, o dönem itibarıyla Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olan Hasan Atilla Uğur ve ekibinin insanlara işkence ettiğini ve zorla köyleri boşalttırdığını' beyan etmeleri üzerine soruşturmanın genişletildiği de kaydedildi.

İddianamede yine bölgede gerçekleşen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması amacıyla tanık beyanları ve eski dosya içerikleri değerlendirilerek kazılar yapıldığı, bulunan cesetlerin incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildiği belirtilerek, İstanbul ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarının benzeri soruşturmalar kapsamında temin ettiği "JİTEM" adlı oluşuma ilişkin bilgi ve belgelerin istendiğine yer verildi.

SANIKLAR JİTEM'in KIZILTEPE VE DİYARBAKIR YÖNETİCİLERİ      

Hazırlanan iddianamede dikkat çeken en önemli ayrıntı dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur ve Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk için "JİTEM'in Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri olduğu" yönündeki tespit oldu.

Bu tespit iddianamede şu şekilde verildi:

"Doğu ve Güneydoğu bölgesinde silahlı olarak faaliyet gösteren terör örgütü PKK'ya karşı varlığı izah edilen 'JİTEM' isimli örgütün faaliyetleri kapsamında şüpheli Hasan Atilla Uğur, Eşref Hatipoğlu ve Ahmet Boncuk'un örgütün Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri oldukları değerlendirilmiştir. İlçede bu örgüte bağlı olarak geçici köy korucularından ve itirafçılardan oluşan 'Bıçak Timi' adı altında bir timin mevcut olduğu, bu timin korucular Abdurrahman K, Ramazan Ç, Mehmet Salih K, Mehmet Emin K ve İsmet K ile asker olan Ünal A'dan oluştuğu, 1992 ila 1996 yılları arasında faaliyet gösterdiği bilgisine ulaşılmıştır."