Birleşik Haziran Hareketi (BHH) emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve CHP milletvekillerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. BHH, ’IŞİD ile mücadele’ diye başlatılan bu yeni savaş siyasetinin hedefine uzun süredir devam etmekte olan ‘çözüm sürecinin’ muhatabı olan Kürt siyasal hareketi ve halkının konulması kabul edilebilir değildir” dedi.

BHH, milletvekilleri, emek ve meslek örgütlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında son günlerde tırmandırılan baskı şiddete karşı en geniş toplum kesimlerini bir araya getirecek kitlesel, barışçıl, güçlü bir karşı duruşun gerekli olduğunu vurguladı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan Haziran Sekretaryası’ndan Güler Umut, “Erdoğan cuntası 7 haziran seçimlerinde ortaya çıkan iradeyi hiçe saymış, içeride ve dışarıda ilan ettiği savaş aracılığıyla adeta bir darbe gerçekleştirmiştir” dedi.

IŞİD’in Suruç’taki saldırısı bahanesiyle Kürtlere, Alevilere, devrimcilere ve bütün toplumsal muhalefete karşı bir cadı avı başlatıldığını belirten Umut, IŞİD ile mücadele denilerek başlatılan savaş siyasetinin hedefine Kürt siyasal hareketi ve halkının konulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. AKP’nin memlekette ve bölgede yürüttüğü savaş politikalarına asla izin vermeyeceklerini dile getiren Umut, “ Komşularımıza yönelik bir savaşa da, üslerin emperyalizmin direktifleri doğrultusunda kullanılmasına da, topraklarımızın “eğit-donat” benzeri zırvalıklarla cihatçı fabrikası haline gelmesine de göz yummayacağız” dedi.

AKP tarafından ilan edilen savaşa verilecek en etkili yanıtın şiddeti yükseltmek değil, en geniş toplum kesimlerini bir araya getirecek kitlesel, barışçıl, güçlü bir karşı duruş olduğunu ifade eden Umut, savaşın ve şiddetin karşısına, toplumsal dayanışma, mücadele ve örgütlülüğün genişletilmesi kararlılığıyla ve eşit yurttaşlık temelli bir Türkiye’de bir arada ve barış içerisinde yaşanması perspektifiyle çıkılmasının gerektiğini söyledi.

‘ARAÇ IŞİD, AMAÇ BARIŞ VE KARDEŞLİĞİN BOZULMASI’

Ortak açıklamanın ardından birçok kurum temsilcisi de konuşmalar yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, IŞİD’in yaptığı katliamların ardından Türkiye’de bir şeylerin değişebileceği beklentisinin de boşa çıktığını belirterek AKP iktidarının aracının IŞİD, amacın ise ülkedeki barış ve kardeşliğin bozulması olduğunu ifade etti.

TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan ise savaşların insanlık üzerindeki zararlarını hekimlerin acı deneyimlerle öğrendiklerini dile getirdi. Soğancı AKP’nin içeride ve dışarıda yaptığı uygulamalarla adeta savaş ilan ettiğini söyledi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı mimar ve mühendislik mesleğinin amacını insanlığın yaşamını iyileştirmek olduğunu kaydetti. Bu sorumlulukla hareket ederek savaşlara karşı çıktıklarını belirten Soğancı, AKP’nin halka karşı topyekun savaş açtığını dile getirdi.

Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Musatafa Karadayı “İç güvenlik paketi 90’lı yıllara dönüş olacağı şeklinde tartışılıyordu. Bugüne gelindiğinde faili meçhullerin, katliamların arttığını görüyoruz. AKP savaş politikalarıyla iktidarda kalmak istiyor ama biz savaşa hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan, ülkesinde savaş çıkan Suriyelilerin Türkiye sınırlarına dayanmak zorunda kaldıklarını söyledi. Bugün de devrimcilere, sosyalistlere ve demokratlara saldırıların arttığını belirten Saruhan, “Biz de onların saldırganlıklarına karşı parlamentoda ve sokakta barış sesini yükseltmeliyiz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fadime Türkyılmaz, Gazi cemevinin adeta işgal edildiğini söyledi. 53 yıldır yemediği gazı cemevine yapılan saldırıda yediğini belirten Türkyılmaz, polisin attığı plastik mermilerin bazılarında AKP logosu olduğuna dikkat çekti. (Kaynak: Evrensel)