Birleşik Haziran Hareketi’nin (BHH) 13 Şubat’taki boykot eyleminden sonra CHP, HDP ve sosyalistlere seçim için ortaklık kurma çağrısı yapması bekleniyor.

Cumhuriyet’ten Türey Köse’nin haberine göre, BHH’nin seçimlerde izleyeceği bu tavırla ilgili kulis notu şöyle:

‘ORTAK SORUMLULUK’ ÇAĞRISI BEKLENİYOR

BHH’nin ay sonuna dek meclislerde bir çerçeve metin ortaya koyması ve mart ayı başında da seçimlerde izlenecek tavrın netleşmesi bekleniyor.

Bu süreçte BHH'nin CHP, HDP ve sosyalistlere “Gelin ortak bir sorumluluk gösterelim” çağrısı yapması planlanıyor. “İslami faşizmi geriletmek için acil talepler etrafında, yeni bir cumhuriyet temelinde, Gezi imkânının ortaya koyduğu başlıklar çerçevesinde, Türklerle Kürtlerin eşit, özgür birlikteliği etrafında bir programı paylaşacak büyük bir sandık seçeneği oluşturmalıyız” içerikli bir çağrı metninin kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Çağrıdan sonuç alınamaz ve “AKP’ye karşı en geniş kesimlerin işbirliği” sağlanamazsa, BHH içinde yer alanların 7 Haziran seçimlerinde serbest bırakılması bekleniyor.

BHH’nin HDP ve CHP’yi karşısına almadan, “AKP’ye, gericiliğe, faşizme oy yok” içerikli bir seçim kampanyası yürütmesi planlanıyor. Bu durumda, Alper Taş’ın da CHP listelerinden milletvekili adaylığı önerisini reddedeceği belirtiliyor. Taş’ın “Benim kişisel olarak bir partiden adaylığım diye bir şey söz konusu olamaz. Aday olup olmayacağıma BHH karar verir” sözlerine dikkat çekiliyor.

"BHH, 7 HAZİRAN’DAN SONRA GEREKLİ"

BHH’nin yeni bir hareket olduğu, seçim tartışmaları içinde yıpratılmaması gereğinin de altı çizilen bir başka konu.

BHH içinde “Hareket seçim tartışmalarının dışında kalabilir. Her parti seçimle ilgili kendi tavrını ortaya koyabilir. BHH bize asıl seçimden sonra gerekli, bu gövdeyi korumalıyız” görüşü dile getiriliyor.